Anja Hazekamp (PvdD): ‘Blijf wolf beschermen’

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De beschermde status van de wolf en andere roofdieren in Europa staat opnieuw op de agenda. Dertig jaar geleden was de wolf nog een bedreigde diersoort, nu is de wolf terug van weggeweest en is het regelmatig weer te zien. Boeren maken zich zorgen, hun vee wordt doodgebeten. Ook Commissievoorzitter Ursula von der Leyen wil opnieuw kijken naar de beschermde status van de wolf. Haar eigen pony werd onlangs zelfs doodgebeten door het roofdier.

Hazekamp

Europarlementariër Anja Hazekamp wil er niets van weten. “Wolven zijn prachtige, indrukwekkende dieren”, zei ze tijdens een debat in het Europees Parlement. “En ze spelen een belangrijke rol in het ecosysteem.” Tot zo’n 150 jaar geleden werd er in Europa veel op de wolf gejaagd. Het bracht de diersoort in gevaar. “Nu is de wolf weer terug en is opnieuw afschieten de eerste reactie”, zegt Hazekamp. Ze vindt het kortzichtig.

Ze beschuldigt Von der Leyen van machtsmisbruik. De beschermde status van de wolf stond helemaal niet op de agenda. Ook verantwoordelijk Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius (Milieu, Oceanen, Visserij) zou gezegd hebben de status niet te willen veranderen. Echter, door de dood van haar pony maakt Von der Leyen opeens ruimte voor discussie, vindt Hazekamp. Het is machtsmisbruik. Hazekamp condoleerde tijdens het debat Von der Leyen met haar overleden pony, maar vindt het geen reden tot afschieten.

Totaal anders

Bert-Jan Ruissen (SGP) wil wel maatregelen nemen. Dat dertig jaar geleden de wolf een beschermde diersoort was, wil niet zeggen dat dat nu nog steeds zo is, beredeneert hij. “De situatie is nu totaal anders. Inmiddels leven er meer dan 21.000 wolven in Europa.” De wolf is, volgens Ruissen van bedreigde diersoort juist bedreiging geworden. Hij wil dat er serieus gekeken wordt naar het aanpassen van de beschermingsstatus.

Wolven

Vooral op het Europese platteland hebben mensen last van wolven. Naar schatting leven er dus zo’n 21.000 wolven in Europa. De meeste daarvan zijn te vinden in bergachtige gebieden zoals de Alpen, maar ook in de Karpaten in Hongarije en Roemenië. Ook de Baltische staten en de Scandinavische landen hebben grote wolvenpopulaties. In Nederland leven er naar schatting vier roedels wolven. Dat betekent dat er niet meer dan honderd wolven in Nederland te vinden zijn.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie