Geneesmiddelenbureau wil snel antwoord op Omikron-variant

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Coronavaccins kunnen binnen 3 of 4 maanden worden aangepast aan de nieuwste omikron-variant. Dat zei Emer Cooke, algemeen directeur van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) vandaag in het Europees Parlement. Het in Amsterdam gevestigde geneesmiddelenbureau was door het Europees Parlement uitgenodigd om de Europese vaccinatiecampagne tegen de coronapandemie te evalueren.

Gevaar

Tegen de achtergrond van de nieuwe ontwikkelingen en varianten van het virus werd ook de ruimte voor verbetering besproken. De Nederlandse Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) zat de vergadering voor.

Bas Eickhout (GroenLinks) in gesprek met Mw. Emer Cooke, Executive Director European Medicines Agency (EMA)

Cooke wees in haar bijdrage vooral op het gevaar van de Omikron-variant. Het Europees Geneesmiddelenbureau geeft aan dat het zo snel mogelijk goedkeuring zal verlenen aan speciale vaccins die mikken op het bestrijden van deze nieuwste coronavariant.

Beschermd

Dat kost wel tijd. Als de huidige vaccins aangepast moeten worden om de Omikron-variant aan te pakken, kan het agentschap daar binnen 3 tot 4 maanden toestemming voor geven, concludeert de directeur aan het Parlement. Dat komt omdat de aanpassing van het vaccin wederom grondig getest moet worden.

Cooke is nochtans erg te spreken over de bestaande vaccins: “Zelfs als de Omikron-variant verder zal verspreiden, zullen de huidige vaccins bescherming blijven bieden”. EMA heeft in februari nog stappen ondernomen om de goedkeuring van aangepaste vaccins te versnellen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie