Air France-KLM kreeg ten onrechte staatssteun volgens EU-rechter

Air France-KLM kreeg ten onrechte staatssteun volgens EU-rechter. Het Europees Hof in Luxemburg oordeelt dat de Europese Commissie niet voldoende heeft onderzocht of de coronasteun van Frankrijk aan Air France-KLM in strijd was met de concurrentieregels.

2 min. leestijd
Bron afbeelding: iStockphoto.

Ryanair is op oorlogspad. En met succes: volgens de luchtvaartmaatschappij kreeg de concurrentie een oneerlijk voordeel door staatssteun. Eerder kreeg Ryanair al gelijk van de Europese rechter in een soortgelijke zaak met betrekking tot Lufthansa. Nu moet Air France-KLM eraan geloven.

Corona

De luchtvaartsector had het zwaar tijdens de pandemie. Plotseling bleek reizen vrijwel onmogelijk en als het wel mocht, mochten er minder passagiers in de cabine. Omdat veel luchtvaartmaatschappijen kopje-onder dreigden te gaan, besloten verschillende EU-landen financieel bij te springen.

Dat deed ook Frankrijk in april 2020. De Franse regering stond garant voor 90 procent van een lening ter waarde van 4 miljard euro zodat Air France die bij banken ook kon verkrijgen. Daarnaast leende de Franse staat, die ook aandeelhouder is van het bedrijf, rechtstreeks 3 miljard euro aan Air France. Een jaar later zorgde Frankrijk door een wijziging in de aandeelhouderstructuur nog eens voor steunmaatregelen ter waarde van 4 miljard euro.

Commissie niet attent

Frankrijk heeft dit netjes gemeld bij de Europese Commissie. Die moet goedkeuring verlenen om ervoor te zorgen dat EU-landen zich aan de Europese staatssteunregels houden. Het is niet de bedoeling dat landen hun eigen bedrijven in die mate van geld voorzien dat ze een oneerlijk voordeel krijgen ten aanzien van de Europese concurrenten. In dit geval was er niets aan de hand volgens de Commissie.

Maar KLM kon ook al rekenen op coronasteun van de Nederlandse overheid.

Omdat Air France en KLM samen in een holding zitten, kunnen ze de coronasteun naar elkaar doorsluizen. De Europese Commissie heeft echter de verbanden tussen beide bedrijven onvoldoende onderzocht en beschouwde de twee situaties als afzonderlijke gevallen. Dat had niet gemogen, oordeelt de Europese rechter. Door de staatssteun van beide landen bij elkaar op te tellen, zou Air France-KLM mogelijk wel een oneerlijk voordeel ten opzichte van de concurrentie hebben verkregen.

Het is onduidelijk hoe het verder moet, nu de Europese rechter de goedkeuring van de Commissie heeft nietig verklaard. In de tussentijd heeft Air France de leningen al terugbetaald.

Hoe is het met de rechtsstaat & de mensenrechten in landen van de Europese Unie en daarbuiten en wat zegt het Europees Hof? Met onze tweewekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte.