Actieplan biologische landbouw op de schop

2 min. leestijd
(Bron foto: Europees Parlement)

De commissie voor Landbouw is samengekomen om te stemmen over een rapport dat gericht is op het actieplan voor biologische landbouw. Daarbij moet volgens de SGP aandacht zijn voor de fragiele balans tussen vraag en aanbod van biologische producten. Met andere woorden: let op de markt, zeker nu. 

25% biologisch tegen 2030

Dat is het doel van de Europese Commissie. Want met organische landbouw zou de uitstoot in de landbouwsector worden verminderd en de biodiversiteit worden verbeterd. Maar het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En wellicht is het dat ook: de landbouwcommissie van het Europees Parlement wil daarom eerst een onderzoek naar de gevolgen van de plannen alvorens ze goed te keuren.

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) stelt bijvoorbeeld dat alle pesticiden vervangen door organische alternatieven een onhaalbaar idee is. Europa zou zich dan ook, met het oog op de voedselonzekerheid door de oorlog in Oekraïne, beter focussen op het verhogen van de eigen productie:

“Het is van belang dat de Europese Unie niet op de stoel van de ondernemer gaat zitten. De oorlog in Oekraïne maakt mensen ervan bewust dat een lagere productie risico’s meebrengt voor voedselzekerheid. Veel graan, mais of zonnebloemolie komen er dit en komend seizoen niet van de grond. Om voedseltekorten en prijspieken in de Europese Unie en Noord-Afrika te voorkomen, moet de EU de eigen productie juist snel opvoeren.”

Annie Schreijer-Pierik (CDA) vult aan: “Ik ben teleurgesteld. Het Europees Parlement heeft gevraagd om een effectenbeoordeling in het licht van de oorlog in Oekraïne. Wetenschappers hebben aangegeven dat de strategie van de Commissie een productie-, en inkomensdaling bij boeren tot gevolg zal hebben.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie