Actiegroep: “We moeten niet naar de haaien gaan”

Actiegroep “Stop Finning- Stop the Trade” is voor een vergadering met het Europees Parlement en de Europese Commissie naar Brussel gegaan.

3 min. leestijd
(Bron:iStock)

“Naar schatting zijn er nu al 70 procent van de haaien verdwenen in de afgelopen vijftig jaar, en sommigen zeggen dat dat zelfs nog meer is.” Volgens wetenschapper en marienebioloog Dr. Sylvia Earl is het nu echt tijd dat er actie wordt ondernomen en de handel in haaienvinnen stopt. Deze handel zal volgens haar alleen nog maar toenemen als er niets gedaan wordt.

Het Europees Parlement spreekt deze week over het burgerinitiatief “Stop Finning- Stop the trade”. Dit is een actiegroep die zich inzet om de jacht op haaien waarbij het enkel om de vin gaat, te stoppen. Zij willen zowel de jacht als de handel een halt toeroepen.

De actiegroep trok met een duidelijk doel naar Brussel: “De handel in haaienvinnen in Europa moet onmiddellijk stoppen”. Ze spraken met de vertegenwoordigers van de Europese Commissie en het Europees Parlement. De vinnen worden van het dier af gesneden en vervolgens verhandeld naar Azië waarbij het eindigt in een soep of andere delicatesse.

Haaien

Dr. Sylvia Earl sprak over de haai als dier en de gevaren die het tegenkomt in de zee. Volgens haar is de mens het grootste roofdier van de zee is als het gaat om de jacht op haaien: “Ik zit hier niet alleen voor de haaien, maar ook namens de kinderen die boos op ons zullen zijn als zij erachter komen dat de meeste haaien uitgestorven zijn door ons als mens.”

Nils Kluger, de vertegenwoordiger van de actiegroep, vindt het belangrijk dat de EU ingrijpt: “Het is belachelijk om op een dier te jagen voor maar een klein deel, namelijk enkel de vin. Daarna wordt het levenloze dier terug de zee in gegooid om vervolgens dood te gaan op de bodem.” Het is illegaal in de Europese wateren om de vin eraf te snijden in het water. Het dier moet in zijn geheel naar de kant komen en mag dan pas verdeeld en verhandeld worden. Maar er wordt niet gecontroleerd of de vin nog vastzit aan de haai bij aankomst in de haven.

Haaienvinnen zijn met name in Azië erg populair. Daarom is het niet geheel verrassend dat 45 procent van de invoer wat met haaienvinnen te maken heeft uit Europa komt.

Handtekeningen

Het burgerinitiatief “Stop Finning- Stop the Trade” is twee jaar geleden gestart. In de tussentijd hebben zij in totaal meer dan een miljoen handtekeningen verzameld. De actievoerders roepen de Europese Commissie op om wettelijke maatregelen voor te stellen en zo een einde te maken aan de handel in haaien- en roggevinnen in de EU. Ook in Nederland zijn er 22.000 mensen die hebben aangegeven dit gruwelijke daden te vinden.

Dat er nu over wordt gesproken garandeert echter nog niks voor in de toekomst. De Europese Commissie moet het voorstel onder de loep nemen, maar is niet verplicht om met nieuwe wetten te komen. Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius geeft wel aan het burgerinitiatief zorgvuldig te gaan analyseren. Ook benadrukt de Eurocommissaris dat de Europese Unie de zorgen deelt met de actievoerders.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie