Tot nu toe hebben acht EU-lidstaten bij het Coördinatiecentrum voor Rampenbestrijding (ERCC) van de Europese Unie noodhulp toegezegd aan Oekraïne. Nederland zit daar niet bij. Een woordvoerder van het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel, dat over noodhulp gaat, zegt: ”Nederland heeft het verzoek van Oekraïne via het UCPM (het Europees mechanisme voor civiele bescherming, red.) ontvangen en gezien. We vinden het belangrijk dat we samen het hoofd bieden aan mogelijke (humanitaire) uitdagingen als gevolg van het conflict tussen Oekraïne en Rusland. Daarom is het ook goed om te zien dat er al lidstaten zijn die materialen hebben aangeboden. Nederland staat hierover in contact met andere EU lidstaten.”
Het is nog onduidelijk hoe het kabinet gaat bijdragen aan noodhulp voor Oekraïense burgers. De Dutch Relief Alliance, een koepel van 14 humanitaire en ontwikkelingshulp organisaties in Nederland, zegt op dit moment in gesprek te zijn met partnerorganisaties om te inventariseren wat er voor Oekraïne gedaan kan worden.
59.000 liter desinfectiemiddel
De acht EU-lidstaten die noodhulp voor Oekraïne toegezegd hebben sturen vooral medisch materiaal. Slovenië stuurt onder andere 1 miljoen mondkapjes en 250.000 medische handschoenen; Ierland geeft Oekraïne 10.000 beschermende pakken en 50.000 mondkapjes; Oostenrijk doneert 59.000 liter desinfectiemiddel en andere hulpmiddelen, en Roemenië stuurt vooral medicijnen. Frankrijk doneert 315 tenten, 1500 grondzeilen en andere spullen. Ook Zweden, Spanje en Kroatië hebben nu hulp aangeboden.
Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie duidt de donatie van tenten door Frankrijk niet op een opbouw van vluchtelingenkampen. ”Vluchtelingenkampen zouden buiten Oekraïne ontstaan. De toegezegde hulpmaterialen zijn bedoeld voor de bescherming van burgers in Oekraïne zelf. De beloofde noodhulp volgt op een verzoek van de Oekraïense regering.”
Meer hulp verwacht
De Europese Unie en haar lidstaten zijn op dit moment al de grootste humanitaire donor voor de oorlog in het oosten van Oekraïne. De humanitaire actie van de Europese Unie komt na een verzoek van de Oekraïense regering om noodhulp vanwege de escalerende veiligheidssituatie.
De Eurocommissaris voor Crisisbeheersing, Janez Lenarčič, zei afgelopen weekend dat de hulp bedoeld is om Oekraïne voor te bereiden op ”alle mogelijke scenario’s”. “Wij hebben dag en nacht gewerkt om de Oekraïense autoriteiten te helpen. Onmiddellijke hulp op het gebied van burgerbescherming is onderweg. Slovenië, Roemenië, Frankrijk, Ierland en Oostenrijk hebben de eerste hulp aangeboden en ik verwacht de komende dagen meer hulp van andere EU-lidstaten”. Dat is nu dus gebeurd, met de extra hulp van Zweden, Spanje en Kroatië. De vraag is nu wanneer Nederland met noodhulp komt.