Aan de haak, lezersvraag: wie betaalt de wederopbouw en wie staat op de sanctielijst?

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De vraag die we binnen kregen van meneer Den Haring gaat over de sancties en of de Russische patriarch Kirill ook op de sanctielijst staat. En of de kosten van de wederopbouw (de herstelkosten) straks in Oekraïne worden betaald van in beslag genomen fondsen en rekeningen?

Om te beginnen de sancties. Er is een hele lijst van vooral rijke Russen die rekeningen hebben in het westen, zoals enkele voormalige eigenaren van voetbalclubs. Hier is de lijst te vinden. De Europese Unie beschrijft bij het besluit ook uitgebreid waarom de personen op de lijst zijn gezet. Dat varieert van oligarchen die op een speciale bijeenkomst op 24 februari zijn geweest, waar Poetin de gevolgen van de oorlog voor het Russische bedrijfsleven besprak, tot directeuren van belangrijke bedrijven. Het gaat om helikopterbedrijven die speciale gevechtsvliegtuigen voor het leger maken, marinewerven, banken, wapenfabrieken, energiebedrijven en media, zowel de directeur van Russia Today als de presentator van een bekende nieuwsshow.

De patriarch staat er niet tussen, hoewel er wel discussie is of hij op de lijst moet. Aartsbisschop Yevstratiy (van Oekraïne) wil dat er sancties komen tegen het hoofd van de Russische kerk, die hij beschouwt als medeplichtige aan de oorlog.

Wederopbouw

President Zelensky vroeg gisteren de Tweede Kamer om steun voor de wederopbouw van zijn land. Hij stelde voor om een stad te adopteren. Daar zijn uit de politiek al voorzichtige positieve reacties op gekomen. De Europese Unie wil snel een donorconferentie voor Oekraïne organiseren, zodat er geld beschikbaar is voor noodhulp, de opvang van vluchtelingen en voedsel en als de oorlog eenmaal is afgelopen: wederopbouw.

Of dat met geld van de geblokkeerde rekeningen kan is niet duidelijk. Voorlopig zijn de rekeningen geblokkeerd, niet in beslag genomen. Dat geldt ook voor de luxe schepen die in beslag zijn genomen. Alleen als bewezen kan worden dat de schepen zijn gebruikt bij een misdrijf kan een rechter uitspreken dat de jachten verkocht mogen worden. Voorlopig is er nog geen enkele zaak aangespannen, hoewel in de Verenigde Staten wel wordt gekeken of een wet onder de naam Yachts for Ukraine gebruikt kan worden om bezittingen van Russen met een waarde van meer dan vijf miljoen euro verkocht kunnen worden. De opbrengst zou dan ten goede komen aan Oekraïne.

Heeft u ook een vraag? Stel hem aan de Brusselse Nieuwe redactie!

Lezersvraag: Aan de haak