Aan de haak: Lezersvraag over EU-lidmaatschap Oekraïne

Brusselse Nieuwe lezer Dick Tool vraagt: In Oekraïne worden verschillende steden kapot geschoten is het dan niet vreemd dat er over E.U. lidmaatschap wordt gesproken?

3 min. leestijd

Ja en nee. Een land dat lid wil worden van de Europese Unie kan pas lid worden als het intern rustig is, zonder regio’s die zich willen afsplitsen of steden die door een vijandige mogendheid kapot worden geschoten. Stabiliteit is een belangrijke voorwaarde van de EU. Overigens omgekeerd kunnen opstandige regio’s ook lastig lid worden van de EU; denk aan Kosovo, waar Servië nog steeds niet mee akkoord is. Maar landen met opstandige regio’s binnen hun grenzen, zoals Spanje (Catalonië, Baskenland) staan ook niet te trappelen om met dergelijke landen gesprekken over toelating tot de EU te beginnen.

De andere kant van het verhaal is dat na oorlog altijd vrede komt en dan moet het land opnieuw worden opgebouwd en is er veel geld nodig. Dat kan Oekraïne nooit alleen. Er is al een eerste donorbijeenkomst geweest, bij het IMF worden plannen ontwikkeld voor een soort Marshall hulp, zodat het land er snel bovenop kan komen.

Aangezien het lidmaatschap van de EU geen kwestie is van een papiertje invullen, stemmen en je bent lid, kan je er beter op tijd mee beginnen. Eerst moet de Europese Commissie een oordeel uitspreken over de ingeleverde aanvraag. Daarna moeten de regeringsleiders, dus ook de Nederlandse premier Rutte, toestemming geven om te gaan onderhandelen. Dat gaat ook niet over één nacht ijs. Bij Albanië en Noord-Macedonië heeft het jaren geduurd en nog is het niet begonnen, omdat één land (Bulgarije) vindt dat Noord-Macedonië moet erkennen dat de taal die ze in het land spreken een dialect is van het Bulgaars. Daarvoor hielden Frankrijk en Nederland trouwens de gesprekken tegen omdat er onvoldoende was gedaan aan corruptiebestrijding.

En dan hebben we het alleen nog maar over de start van de onderhandelingen. Als er eenmaal gesproken wordt duurt het jaren voordat alle wetten en regels door de toetredende landen in hun eigen wetgeving zijn omgezet. Pas als dat allemaal is gebeurd mag een land lid worden. Dat is te zeggen dan komen de regeringsleiders en de nationale parlementen nog in actie, want ook de Nederlandse Tweede (en Eerste) Kamer moeten instemmen.

Ik durf geen voorspelling te doen, maar zelfs een snelle procedure duurt jaren. Dus is het niet gek om nu al de aanvraag in te dienen. En natuurlijk heeft het een symbolisch gehalte. Je zegt in feite we horen bij jullie: help ons.

Heeft u ook een vraag? De redactie van Brusselse Nieuwe beantwoord hem graag!

Lezersvraag: Aan de haak

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie