Nederland in de Europese krant met einde lockdown, Oekraïne en verraad Anne Frank

3 min. leestijd

Nederland ging knallend de week in. In het weekend werd er al het een en ander gelekt, dinsdag kondigde Rutte het officieel aan en woensdag gingen cafés, restaurants en de cultuursector weer grotendeels open. Ook in de Europese kranten ging het einde van de Nederlandse lockdown niet onopgemerkt voorbij. Er werd voorzichtig een beetje voor ons gejuicht. Het enige Europese land dat in lockdown was, is er eindelijk uit.

Grenzen van het mogelijke opzoeken

De Franse krant Le Monde schreef over het opheffen van de Nederlandse lockdown als reactie op de spanningen in de horeca en cultuursector, ook al explodeert het aantal besmettingen in ons land. Over het stijgende aantal besmettingen schreef ook de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. In het stuk domineerde de uitspraak van Rutte dat we bewust de grenzen van het mogelijke opzoeken en hij toegaf dat de besmettingscijfers momenteel ‘echt door het dak gaan’.

Maar Nederland is niet het enige land dat versoepelt terwijl de besmettingscijfers stijgen. De Britse krant The Guardian geeft een overzicht van andere Europese landen die ook gaan verspoelen. Zo kondigde Denemarken en Frankrijk deze week aan veel restricties op te gaan heffen.

Oekraïne

De situatie in Oekraïne houdt de gemoederen bezig. De grote vraag is: wat gaat Rusland doen is? Maar ondertussen is Nederland ook druk met de vraag: wat gaat Nederland doen? Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra gaf aan dat Nederland bereid is om wapens te leveren aan Oekraïne. Dit bleef niet onopgemerkt in het land zelf. Het Oekraïense persbureau UNIAN schreef erover.

De NAVO brengt extra troepen, schepen en jachtvliegtuigen in gereedheid om naar inzetlocaties in Oost-Europa te sturen, waar Nederland ook aan zal bijdragen. De Oekraïense krant Ekspres zette de versterking op een rijtje, met de Nederlandse bijdrage als laatste. Vanaf april stuurt Nederland twee F-35 jachtvliegtuigen naar Bulgarije om het Oost-Europese luchtruim te bewaken. Het is tegelijkertijd ook een antwoord op de situatie aan de grens tussen Rusland en Oekraïne, schreef minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66) aan de Tweede Kamer.

Het verraad van Anne Frank

In het boek van Rosemary Sullivan over de zoektocht naar de verrader van de schuilplaats van Anne Frank, wilde Sullivan voor eens en voor altijd een einde maken aan het mysterie wie de familie Frank heeft verraden. Er wordt gewezen naar de Joodse notaris Arnold van den Berg, maar klopt deze beschuldiging ook? Historici reageerde eerder al kritisch op de bevindingen.

In de Europese kranten wordt het boek ook besproken, zoals in Le Monde. In een recensie van de Duitse krant Die Zeit is de recensent Hauke Friederichs weinig overtuigd. Het lijkt op een true crime-show volgens haar. “Het boek is net zo weinig overtuigend als het werk van de onderzoekers zelf,” schrijft Friederichs.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie