Oekraïne mag stap voor stap toetreden tot de interne markt van de Europese Unie, maar moet daarvoor eerst voldoen aan Europese regels. In een nieuwe handelsovereenkomst is vastgelegd dat Oekraïne jaarlijks moet rapporteren over zijn vooruitgang op het gebied van dierenwelzijn, pesticidengebruik en antibiotica. Tegelijk krijgen EU-landen de mogelijkheid om in te grijpen als hun boeren worden benadeeld door de import van goedkope Oekraïense producten.
In haar wens om deel uit te maken van de EU, zijn de banden met Oekraïne de afgelopen jaren flink aangehaald – ook op het gebied van handel. Maar veel EU-landen vrezen de gevolgen van vrije handel met Oekraïne, vooral als het gaat om landbouw.
Chloorkip
In Nederland ging het bijna tien jaar geleden nog regelmatig over de Oekraïense plofkip. De angst was dat nauwere samenwerking zou leiden tot concurrentie voor Nederlandse pluimveehouders, door ongezonde, zogeheten plofkippen. Volgens de Europese Commissie wordt met zulke zorgen rekening gehouden in de nieuwe afspraken.
Standaarden
Oekraïne moet onder meer voldoen aan EU-standaarden op het gebied van dierenwelzijn, het gebruik van pesticiden en medicijnen voor dieren. Het land moet elk jaar rapporteren over zijn vooruitgang.
Verder mogen beide partijen – de EU en Oekraïne dus – aan de noodrem trekken als vrije handel voor problemen zorgt. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat Polen de handel kan beperken als Poolse boeren in de knel raken door goedkoop Oekraïens graan. Dat gebeurde eerder al toen Rusland de handelsroutes over de Zwarte Zee afsloot, waardoor Oekraïne haar graan via Europa moest vervoeren.
Europese hulp
Met die situatie in het achterhoofd spraken de EU-lidstaten af dat Oekraïne hulp krijgt bij het bereiken van haar traditionele markten – vooral landen buiten de EU. Zo krijgen Europese boeren minder te maken met goedkope Oekraïense landbouwproducten, die dan worden doorgesluisd naar andere regio’s.
Meer landbouwnieuws? Abonneer je dan op de Nieuwsbrief Landbouw en Visserij. Met dit tweewekelijkse overzicht volg je de belangrijkste Europese zaken die Nederland raken op het gebied van landbouw, veeteelt, visserij, voedselkwaliteit en dierenwelzijn.