Column Post uit Brussel | Europese turbulentie

De Tweede Kamer komt terug na reces, maar Brussel werkte de afgelopen weken door. De Europese post bleef binnenstromen, dus de brievenbus puilt uit. Er spelen de nodige EU-debatten met turbulentie: over het drama in Gaza bijvoorbeeld. En dichterbij huis, over de in nood verkerende Europese staalindustrie – juist met die sector begon deze week 75 jaar geleden de Europese samenwerking. En binnenslands: over Schiphol, stikstof en – een Nederlands EU-lobbysucces aldus het kabinet: over de wolf. Onze columnist Mendeltje van Keulen (cartoon) haalt de brievenbus van de Tweede Kamer leeg en sorteert de post uit Brussel.

3 min. leestijd

Op Europadag vieren we de Europese samenwerking waar meer Nederlanders zich zorgen over maken, door de geopolitieke turbulentie. Na de oorlog begon een aantal Europese landen, met steun van de Verenigde Staten, aan een innovatief vredesproject. Het samenvoegen van twee oorlogssectoren – staal en kolen – was een eerste stap. Volgende week bespreken de Kamerleden wanneer ze precies in debat gaan met de minister over plannen van de Europese Commissie om de noodlijdende Europese staalindustrie te hulp te schieten.

Tata Steel en de vereniging voor exporteurs die er direct mee te maken krijgen, zullen de Kamerleden vast weten te vinden. In andere werelddelen hoeft de staalindustrie niet te vergroenen en dat levert een concurrentievoordeel op. Daarom heeft de EU een koolstofbelasting ingesteld, waar Nederland trouwens met succes aan meeonderhandelde, aldus een recente evaluatie.

Maar de in de Green Deal afgesproken Europese duurzaamheidsregels worden als het aan de Europese Commissie ligt meteen weer verlicht. Over dat ‘omnibus’ voorstel hadden Kamerleden van links tot rechts 136 vragen, de antwoorden van minister Klever daarop kwamen ook in de postbus van de Tweede Kamer terecht.

Herrie in de lucht

De Kamer kreeg op verzoek ook inzage in een brief die de Commissie stuurde aan Minister Madlener (I&W/PVV). Brussel is niet tevreden over de krimpplannen voor luchthaven Schiphol. Ook veel turbulentie op dit dossier.

Ook de Raad van State vond dat het kabinet de Brusselse kritiek niet zomaar mag negeren. Als een land het aantal vluchten beperkt vanwege geluidsoverlast, moet het daar eerst over overleggen met Brussel. Maar volgens de Europese Commissie heeft minister Madlener dat niet goed gedaan. Hij vergat bijvoorbeeld mee te nemen dat KLM juist investeert in stillere vliegtuigen. Eurocommissaris Tzitzikostas stuurde er post uit Brussel over naar Den Haag. Die brief wilden de KLM en ook Tweede Kamerlid De Groot (VVD) wel lezen. Het ministerie heeft het nagevraagd en mocht die brief delen, maar de Kamerleden moeten hem wel gaan inzien, in het Kamergebouw.

Wolf en Gaza

Een turbulent provinciaal debat gaat over de wolf. Maar er is hoop voor bezorgde boren en buitenlui: het Europees Parlement stemde voor verlaging van de bescherming van het roofdier. Een Nederlands succes, aldus de ambtenaren van Staatssecretaris Rummenie (BBB, LVVN). Die stuurde een juichbrief aan de Kamer en legde uit dat er nog wel wat moet gebeuren. Eerst moeten de ministers van 27 landen instemmen en dan zijn er 18 maanden voor de invoering. Maar Nederland  heeft de regelgeving voor de implementatie al klaar liggen.

Het grootste internationale drama vindt ondertussen plaats in de Gazastrook. En daar moet Europese actie op komen, vindt het kabinet ten langen leste -hoewel “de Nederlandse solidariteit aan Israël onverminderd is”. Met dit politieke schrijven aan de Europese buitenlandvertegenwoordiger, de Estse Kaja Kallas, werd zij door het kabinet opgeroepen na te gaan of dit wel volgens afspraken met dit land is. Minister Veldkamp (NSC, Buitenlandse Zaken) ging dit tijdens het mei-reces in Warschau bespreken in een informeel gesprek met zijn 26 collega’s, dus ook die brief werd in afschrift aan de Kamer gestuurd.