Amerikaanse importheffingen beperkte impact op Nederlandse economie

Trump strooit met torenhoge importheffingen, maar hoeveel invloed heeft dat op de Nederlandse economie? De schade blijft beperkt, zo blijkt uit een analyse van het Centraal Planbureau (CPB). Nieuwe Europese handelsverdragen kunnen de pijn verder verzachten.

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

Sinds Trump op twee april importheffingen van twintig procent op Europese producten aankondigde, heerst er vooral onzekerheid en zijn de handelskosten gestegen. Bedrijven investeren minder en exporteren minder. Vooral dat laatste raakt Nederland handelsland. Het CPB verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 1,5 procent groeit, in plaats van de eerder voorspelde 1,9 procent. Voor 2026 rekent het CPB op 0,9 procent groei, waar eerder 1,5 procent werd verwacht. De inflatie blijft echter redelijk stabiel, vooral doordat de dollar goedkoper is geworden.

Hoewel er dus zeker gevolgen zijn, blijft de totale schade vooralsnog beperkt. Dat voorspelde de Brusselse denktank Bruegel ruim twee weken geleden ook al. Volgens hen is de economische impact voor Europa kleiner dan bij eerdere crises, zoals corona of de energiecrisis.

Meer partners

Dat komt mede doordat Europa steeds meer handelsakkoorden sluit met andere landen en daardoor minder afhankelijk wordt van één handelspartner, zoals de VS. Zo gaat slechts 5,9 procent van de totale Nederlandse goederenexport naar de Verenigde Staten.

De afhankelijkheid van de VS kan in de toekomst nog verder dalen, aangezien de EU werkt aan nieuwe handelsakkoorden. Zo krijgt het omstreden Mercosur-verdrag steeds meer steun, en wil de EU ook deals sluiten met onder andere India, Australië en Aziatische landen zoals Indonesië, Thailand en Maleisië.