Treinverbindingen op de tekentafel

De Europese Unie heeft plannen voor een Europees treinnetwerk in de maak, het Trans-Europees Vervoersnetwerk (TEN-T). Maar volgens de Deense denktank 21st Europe, waar ook Nederlandse financiers en onderwijsinstellingen bij betrokken zijn, mist het TEN-T-project “ambitie en ontwerp”.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Volgens Eurocommissaris Apostolos Tzitzikostas schieten de TEN-T plannen niet te kort. De Eurocommissaris voor Duurzaam Transport en Toerisme beschouwt het treinnetwerk als ‘het kernstuk van het EU-transportbeleid.’ In het debat over de Trans-Europese transportinfrastructuur afgelopen donderdag legde hij uit hoe het treinnetwerk ervoor zal zorgen dat reizen die momenteel nog drie uur en vijfenveertig minuten duren, in de toekomst slechts een uur en vijfenveertig minuten zullen duren. 

Commissie zoekt geld

Het treinennetwerk zal naar verwachting zo’n 850 miljard euro kosten. De Commissie probeert dit bedrag uit verschillende fondsen bij elkaar te krijgen. Zo kan TEN-T ook worden gebruikt voor militaire infrastructuur. In 2022 werd hiervoor al 1,7 miljard euro vrijgemaakt, die nu aan dit project kan worden besteed. 

Dat dit nog maar een klein deel van de financiering is, ziet Tzitzikostas ook in. “Toen dit fonds in 2022 werd ingericht, bevonden we ons in andere geopolitieke omstandigheden, en is daarom te weinig. We gaan nu proberen dit fonds aan te vullen.” Daarnaast wil de Eurocommissaris op zoek gaan naar private investeerders voor het project. De Nederlandse lobby voor de Lelylijn, tussen de Randstad en Groningen – en zelfs verder richting Bremen en Hamburg – maakt ondertussen voorzichtig onderdeel uit van deze plannen.

Deense dromen

Met het plan voor het Starline-netwerk legt 21st Europe, een Deense denktank die zich richt op het verbeteren van de Europese infrastructuur en mobiliteit, een alternatief plan op tafel waardoor reizigers in enkele uren door heel Europa kunnen reizen, van Amsterdam tot Istanbul, Lissabon en Glasgow. Met snelheden tussen de 300 en 400 kilometer per uur zou een reis van Helsinki naar Berlijn bijvoorbeeld vijf uur duren. De door Noord-Nederland gewenste link tussen Amsterdam en Hamburg via Groningen, de Lelylijn, staat in de Starline-plannen niet ingetekend:

Het is nog onduidelijk hoeveel Starline moet gaan kosten en voor wanneer 21st Europe het treinennetwerk gerealiseerd wil hebben. Ook Nederlandse financiers en onderwijsinstellingen zijn betrokken bij de Deense denktank 21st Century. Ze presenteren hun plannen voor de Starline tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

Op de hoogte blijven van hoe deze plannen voor Europese verbindingen per spoor zich ontwikkelen? Dit en meer mobiliteitsnieuws vind je in onze nieuwsbrief: Van een Europees treinticketsysteem tot de Rotterdamse haven, vliegtaks en directe treinen naar Brussel, de Europese mobiliteitsontwikkelingen die Nederlanders gaan raken zetten we elke twee weken voor je op een rijtje. 
Neem nu een abonnement en ontvang onze mobiliteitsnieuwsbrief de eerste maand praktisch gratis, direct opzegbaar!