Nederland wil Amerikaanse wetenschappers importeren

Zou de handelsoorlog van Trump dan toch effect hebben? Al jaren klaagt hij dat Europa te weinig importeert vanuit Amerika. Daar lijkt nu verandering in te komen: Nederlandse universiteiten willen Amerikaanse wetenschappers aantrekken.

2 min. leestijd
Scientist in lab doing research and using lab machines, test tubes, microscope and every laboratory equipment

De bezuinigingen van de Trump-regering op universiteiten en onderzoeksinstituten leiden tot banenverlies onder wetenschappers in de Verenigde Staten. Daarnaast maken wetenschappers zich zorgen over de toenemende censuur op hun onderzoek. Steeds meer Amerikaanse academici zoeken daarom hun geluk in Europa. Nederland ziet volop kansen. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) signaleert een groeiende strijd om talent, vooral in sectoren met personeelstekorten.

Strijden om talent

Zo heeft het Amsterdamse NIAS-instituut een programma opengesteld voor Amerikaanse wetenschappers en probeert de Technische Universiteit Eindhoven Amerikaans talent binnen de chipindustrie te werven.

Er zijn echter beperkingen. Nederlandse universiteiten hebben slechts beperkte budgetten om buitenlandse wetenschappers te ondersteunen. Daarnaast probeert de Nederlandse overheid de internationalisering in het hoger onderwijs af te remmen, wat gevolgen heeft voor de financiering van internationale studenten en onderzoekers.

Ook buitenlandse concurrentie

Daarom heeft UNL (Universiteiten van Nederland), de belangenorganisatie van de veertien Nederlandse universiteiten, de regering opgeroepen om overheidssteun te bieden, bijvoorbeeld via een speciaal fonds en soepelere visumprocedures.

De reden voor deze oproep lijkt duidelijk: Nederland is niet het enige land dat deze wetenschappers wil aantrekken. Frankrijk, België en Duitsland hebben al programma’s opgezet om Amerikaanse wetenschappers te verwelkomen, terwijl China en Zuid-Korea overwegen hun beleid aan te passen om deze onderzoekers binnen te halen.

Dit is de politiek niet ontgaan. Jan Paternotte roept het kabinet op om actie te ondernemen. “Andere landen zetten vol in om deze wetenschappers binnen te halen, waarom doet het kabinet niets?” aldus het Kamerlid van D66.

——————————————————————————————-

UPDATE 20 maart: Minister Bruins van Onderwijs maakt geld vrij om Amerikaanse wetenschappers naar Nederland te halen. Met dit fonds wil hij wetenschappers die door het beleid van de Trump-regering hun financiering verliezen in Nederland verder laten werken aan het vergaren van kennis.