Von der Leyen wil de Europese auto-industrie redden

Het gaat niet goed met Europa’s autofabrikanten. Commissievoorzitter Von der Leyen presenteerde vandaag haar plannen om de Europese auto-industrie er weer bovenop te krijgen.

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

“Act big and be big.” Dat is de boodschap die Commissievoorzitter Ursula von der Leyen vandaag meegaf tijdens een persconferentie over de toekomst van de Europese auto-industrie. De Commissie wil dat lidstaten fors gaan investeren om de concurrentiepositie van Europese autofabrieken te verbeteren. Daarvoor wil ze afspraken over CO₂-reductie opnieuw bekijken.

Von der Leyen ging vandaag in gesprek met vertegenwoordigers van Europese autobedrijven. De Commissie wil dat zij onder meer inzetten op zelfrijdende voertuigen. Landen als de VS, China en Japan zijn hier al volop mee bezig.

Elektrische voertuigen

De Commissie onderzoekt hoe ze subsidies kan verstrekken aan bedrijven die batterijen voor elektrische auto’s produceren. Op dit moment zijn batterijen uit China een stuk goedkoper dan batterijen geproduceerd in Europa. Zonder een aanpassing van het huidige beleid zal China in 2027 de helft van de batterijen voor Europese elektrische auto’s produceren, waarschuwt het Europees Parlement.

Von der Leyen wil een koerswijziging doorvoeren. Vandaag kondigde ze aan dat Europese autofabrikanten geleidelijk verplicht zullen worden om ten minste deels Europese batterijen te gebruiken.

CO₂-reductie

Daarnaast sprak Von der Leyen over een onderwerp dat voor veel verdeeldheid in het Europees Parlement zorgt: het aanpassen van de in 2022 gemaakte afspraken over CO₂-reductie, waar voormalig Europarlementariër Jan Huitema (VVD) destijds hoofdonderhandelaar voor was. Vanaf 2025 krijgen autoproducenten te maken met strengere regels. Ze moeten tussen 2025 en 2034 de gemiddelde CO₂-uitstoot van hun voertuigen geleidelijk terugdringen tot 2 gram per kilometer (vergeleken met 7 gram in 2024).

Om de concurrentiepositie van de Europese auto-industrie te beschermen, zo zegt de Commissie, gaat ze de afspraken herzien. De doelen voor 2035 blijven hetzelfde, maar Von der Leyen wil de industrie “meer ademruimte” geven. Later deze maand komt de Commissie met een voorstel om bedrijven niet jaarlijks, maar eens in de drie jaar te controleren op naleving van de strengere eisen, zodat autofabrikanten meer flexibiliteit krijgen om hun voertuigen aan de CO₂-doelen aan te passen. Von der Leyen hoopt dat het Europees Parlement “snel zal instemmen” met de voorstellen.  

Op 5 maart presenteert Von der Leyen haar volledige actieplan voor de Europese auto-industrie.