Nederlanders hebben meer vertrouwen in de Europese Unie dan in de Tweede Kamer of het kabinet. Dat blijkt uit een peiling van Eurobarometer. Daarin worden Europese burgers gevraagd naar hun mening op verschillende onderwerpen.
65 procent van de Nederlandse ondervraagden vertrouwt de EU, 50 procent heeft vertrouwen in de Tweede Kamer en maar 35 procent heeft vertrouwen in het kabinet. Nederland scoort daarmee ook hoger dan het Europees gemiddelde. Maar 51 procent van de Europese burgers heeft vertrouwen in de EU, en 37 procent vertrouwt hun eigen nationale parlement. Als het om de regering gaat zit Nederland zo goed als op het Europese gemiddelde, met maar 1 procent verschil.
Kabinet scoort laag
EenVandaag kwam eerder deze week al tot de conclusie dat het vertrouwen in de Nederlandse regering sinds hun aantreden nog nooit zo laag is geweest. Naast Nederlanders die op oppositiepartijen stemden heeft de daling ook te maken met kiezers die NSC of VVD stemden.
Het vertrouwen van NSC’ers daalde sinds oktober met 10 procent. Van 43 procent naar 33 procent. De kiezers zijn niet tevreden met de bewindspersonen en PVV-leider Geert Wilders. Bij de VVD zakte het vertrouwen van 56 procent naar 45. De VVD’ers verwachten actie van het kabinet, in plaats van geruzie.
PVV- en BBB-stemmers blijven in hun partijen geloven ondanks de onrust in Den Haag. Een BBB-stemmer die meedeed aan het onderzoek vindt dat de oppositie meer moet gaan meewerken met het kabinet.
Steun aan Oekraïne
Nederlanders staan ook een stuk positiever tegenover het steunen van Oekraïne dan de gemiddelde Europese burger. 95 procent van de ondervraagde Nederlanders vindt het goed dat Brussel humanitaire hulp naar Oekraïne stuurt. Ook de sancties tegen Rusland, de financiële steun en het sturen van wapens en munitie krijgen brede steun. Tussen de 83 en 87 procent van de Nederlanders is daar tevreden mee.
Alleen over de toekomst van Oekraïne als lid van de EU zijn Nederlanders iets minder gelukkig: 69 procent van de Nederlanders vindt het goed dat Oekraïne kandidaat-lidstaat is. 28 procent vindt dat geen goed plan en 3 procent weet het niet. Ook hier scoort Nederland hoger dan het Europees gemiddelde.
Over de peilingen
De Eurobarometer voerde de peiling uit in oktober en november. In heel Europa werden meer dan 26.000 burgers bevraagd, in Nederland deden iets meer dan 1000 mensen mee met de peiling. EenVandaag baseert zich op onderzoek van Verian onder zo’n 1500 stemgerechtigden en hun eigen Opiniepanel met toevallig hetzelfde aantal deelnemers, ook zo’n 26.000, maar dan alleen Nederlanders.