Nederland moet meer bezuinigen van Brussel

De Europese Commissie vindt dat Nederland op de lange termijn te veel geld uitgeeft. Dat blijkt uit het Herfstpakket met economische prognoses van de Europese Commissie. Van alle EU-lidstaten is Nederland de enige die op de lange termijn niet voldoet aan de nieuwe begrotingsregels.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Eurocommissaris voor Economie Paolo Gentiloni was duidelijk in zijn oordeel: Nederland voldoet niet aan de aanbevelingen omdat de uitgaven boven de gestelde plafonds liggen. Voor de huidige kabinetsperiode is er nog niets aan de hand, maar daarna dreigen de overheidsuitgaven boven de Europese normen uit te komen. Lees: Nederland moet bezuinigen.

Extra bezuinigingen

De Nederlandse regering heeft al laten weten zelf niet met een aangepast begrotingsplan te komen. In plaats daarvan accepteert ons land dat Brussel een maximaal uitgavenplan zal voorschrijven. Daarmee moet voorkomen worden dat Nederland in de toekomst in de problemen komt. Want ondanks alle positieve cijfers, zijn er dus wel degelijk zorgen over hoe Nederland zijn uitgaven in de hand houdt.

De kritiek van de Europese Commissie richt zich vooral op de Nederlandse plannen voor de periode 2025-2028. Volgens de berekeningen van de Nederlandse regering zouden de overheidsuitgaven in die periode gemiddeld met 4,2 procent per jaar groeien. Maar onder de nieuwe begrotingsregels mag dit niet meer dan 3,2 procent zijn. Ook de Nederlandse Raad van State, die als onafhankelijke instantie de plannen heeft beoordeeld, concludeert dat Nederland extra bezuinigingsmaatregelen moet nemen bovenop wat al in de begroting voor 2025 staat.

Staatsschuld stijgt op termijn fors

Opvallend genoeg staan onze overheidsfinanciën er op dit moment niet slecht voor. Het begrotingstekort is dit jaar nog maar 0,2 procent. Pas vanaf volgend jaar verwacht de Commissie dat het tekort gaat oplopen. Als er geen nieuw beleid komt, zou het tekort in 2026 kunnen uitkomen op 2,4 procent. 

Die stijging komt vooral door verschillende politieke keuzes: belastingverlagingen en een hervorming van de pensioenen voor militairen. Ook moet de overheid door een rechterlijke uitspraak ten onrechte geïnde belasting terugbetalen.

Met de staatsschuld gaat het wel nog steeds goed. Die groeit weliswaar naar 46,6 procent van ons nationaal inkomen in 2026, maar blijft daarmee alsnog één van de laagste in Europa. De Commissie waarschuwt wel dat zonder bijsturing de Nederlandse staatsschuld in 2033 boven de Europese norm van 60 procent zal uitkomen en in 2038 zelfs kan oplopen tot 70,7 procent.