Boeren protesteren in Brussel tegen handelsverdrag Zuid-Amerika

Weg met het EU-Mercosur handelsverdrag, zeggen demonstranten in Brussel. Niet alleen omdat het slecht is voor de concurrentiepositie van boeren, maar ook voor de natuur. De Braziliaanse biefstuk, die straks op Europese borden ligt, draagt ook bij ontbossing, zeggen ze.

3 min. leestijd

“Boerenprotesten in Brussel!” waarschuwde de politie dinsdag. In het Europagebouw werden medewerkers al opgeroepen rekening te houden met langere reistijden en mogelijk gesloten ingangen. Maar terwijl de politie zowel het Schumanplein bij de Europese Commissie als de hoofdingang van het Europees Parlement afgezet en bemand heeft, is dit boerenprotest heel anders dan de turbulente boerenprotesten uit het verleden.

Zo’n honderd demonstranten, vooral jong, hip en progressief, verzamelden zich in een klein hoekje van het Schumanplein. Twee trekkers, een podium, kleurrijke vlaggen en muziek. Dat was het. Verderop een betonnen barricade met prikkeldraad en een tiental politiebusjes. De jonge boeren van FUGEA vrezen het EU-handelsverdrag met Zuid-Amerika. Tijdens de G20-top later deze maand zou het zomaar eens goedgekeurd kunnen worden. En dat heeft dramatische gevolgen voor de boeren en de natuur, zeggen zij.

Mercosur

De Europese Unie onderhandelt al lange tijd over een omstreden handelsverdrag met Zuid-Amerika. Het verdrag moet de handel in onder andere vlees, soja en pesticide stimuleren door handelsbarrières weg te halen. Tegelijkertijd zou het makkelijker worden voor de Europese industrie om hun producten weer in Zuid-Amerika te verkopen.

Niet goed voor boer en natuur

“Wij noemen het handelsverdrag een ‘auto’s voor koeien’-verdrag”, legt een van de demonstranten uit. “Wij kunnen auto’s verkopen en in ruil komt er goedkoop vlees naar Europa.” De jonge deelnemer van de demonstratie vindt het maar raar. Want in Europa wordt al ontzettend veel vlees geproduceerd, zonder bij te dragen aan grootschalige ontbossing bijvoorbeeld.

Dat is één kant van de medaille. De demonstranten vinden het verdrag niet duurzaam, daarnaast ondermijnt het voor hen ook nog eens de concurrentiepositie van de boeren. “Ze hebben het al zwaar door de Europese klimaatplannen, de Green Deal”, legt een andere demonstrant uit. Voor de duidelijkheid: deze demonstranten zijn vóór het verduurzamen van de landbouw. “Maar nu moeten we door dat handelsverdrag ook nog eens concurreren met supergoedkoop vlees.”

‘Boeren nemen we serieus’

De Europese Commissie zegt zo veel mogelijk rekening te houden met de zorgen van de protesterende boeren in het handelsverdrag met Zuid-Amerika. Ook zij willen niet dat boeren weggeconcurreerd worden door boeren aan de andere kant van de wereld. Maar een gesprek met de Commissie zit er voor de boeren op het Schumanplein echter niet in. Er gaat waarschijnlijk geen vertegenwoordiger van de Commissie bij het protest aanschuiven.