Nederlanders geven veel uit aan woonlasten

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nederland staat in de top van EU-landen met de meeste woonlasten. Dat blijkt uit cijfers van het CBS op basis van gegevens van Eurostat. Gemiddeld geven Nederlanders 23 procent van hun besteedbaar inkomen uit aan wonen. Een manier om de betaalbaarheid van wonen in een land te beoordelen, is door te kijken naar welk deel van het besteedbaar inkomen naar de kosten van huisvesting gaat. Dit is dan de huur of de hypotheek van een huis.  

In de Europese Unie staat Nederland op plek zes van landen met de meeste woonlasten. Griekenland staat bovenaan met 34 procent van het besteedbaar inkomen dat aan woningen wordt uitgegeven. Op plek twee en drie staan Denemarken en Duitsland. Onderaan de lijst staan Cyprus en Malta, daar wordt rond de 10 procent uitgegeven aan woningen.  Ook de huurkosten in 2023 ten opzichte van 2015 zijn in vrijwel alle EU-landen gestegen. In Litouwen het meest met 68,2 procent. Nederland zit wat betreft de huurprijzen in de middenmoot met 18,5 procent huurstijging. Alleen in Griekenland is de huur gedaald in vergelijking met 2015. 

Het CBS heeft ook de cijfers over het aantal thuiswonende jongeren in de leeftijdscategorie 25 tot 30 bekeken. In 2022 woonden er in Nederland gemiddeld 17,3 procent van de Nederlandse jongeren nog thuis. Dat is fors minder dan in Kroatië, daar ligt het aantal namelijk op 80,7. In de zuidelijke lidstaten wonen relatief veel mensen tot een latere leeftijd thuis, blijkt uit de cijfers. In de noordelijke lidstaten verlaten jongeren het ouderlijk nest veel eerder.