Nederlands verzet tegen versoepeling staatssteunregels

2 min. leestijd
Figurine of industrial factory plant and easel with a red up arrow chart. Increased production volumes, high income, energy resource consumption, emissions and pollution. Industry and economy growth.

Demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken (VVD) maakt zich grote zorgen over de nieuwe Europese staatssteunregels die er aan komen. Hij heeft samen met de ministers uit Denemarken, Finland, Ierland, Roemenië en Zweden een brief geschreven aan de Europese Commissie met het verzoek om de regels niet te versoepelen.

In Brussel wordt de discussie rond dit onderwerp strategische autonomie genoemd. Volgende week worden de plannen door Eurocommissaris Vestager gepresenteerd.
Met name Frankrijk en Duitsland willen meer mogelijkheden om hun eigen industrie financieel te steunen. En juist daar is Nederland bang voor, omdat grote landen dan een voorsprong hebben. “Frankrijk heeft nu eenmaal meer geld dan een land als Letland of Nederland”, valt in kringen van de minister te horen.

Nederland wil eerlijke en open concurrentie. In de brief wordt het een gelijk speelveld op een markt van honderden miljoenen consumenten genoemd.

Europese kampioenen

Volgens minister Blok is het doel hetzelfde; namelijk het maken van Europese kampioenen. Maar waar Frankrijk en Duitsland die kampioenen met veel geld willen ondersteunen, wil Nederland kleine bedrijven en nieuwe initiatieven de kans geven om uit te groeien tot een nieuwe kampioen.

Bovendien wil Nederland dat streng wordt toegezien op het verstrekken van speciale Europese subsidies. Het gaat over projecten van gemeenschappelijk belang: IPCEI, Important Projects of Common European Interest. Blok heeft het gevoel dat daar iets te ruimhartig gebruik van wordt gemaakt, zodat ook minder kansrijke initiatieven geld krijgen. “Overmatig en ongericht gebruik van de regeling zorgt voor oneerlijke concurrentie binnen de EU.” Hij pleit daarom voor een grotere rol van de Europese Commissie bij het toekennen van de subsidies, zodat grote landen elkaar niet onderling de bal kunnen toespelen.

Blok sluit zich aan bij het pleidooi dat demissionair minister Hoekstra van Financiën (CDA) eerder ook al hield in Brussel. De staatssteun die veel bedrijven hebben ontvangen vanwege de coronapandemie, moet zo snel mogelijk worden afgebouwd. Nederland heeft het gevoel dat een aantal lidstaten de pandemie gebruiken om hun bedrijven een extra financieel voordeeltje te gunnen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie