“De verkiezingen gaan niet over Europa!”, laat ik ook eens met een oneliner beginnen. En dan nu de nuance; het gaat bij de grote debatten niet of nauwelijks over Europa, maar Nieuwsuur heeft een grote video over de politieke partijen en de EU gemaakt en in de NRC van zaterdag staan een groot aantal essays over de relatie Nederland-Europa.
Ook de regionale zender L1 heeft een special programma van Avondgasten over de EU en er was een speciaal debat in het Holland House van Brusselse Nieuwe.
Dan de inhoud, daar wil tenslotte iedereen het over hebben. Esther de Lange (CDA) heeft problemen met de suggesties van onder andere Nieuw Sociaal Contract (NSC) om niet mee te doen op een aantal terreinen in Europa; de opt-outs. “Niet doen, zo is de Brexit ook begonnen.” Maar ook Timmermans krijgt een sneer. “Iemand die zegt dat kernenergie in Europa goed is, maar niet voor Nederland en ook altijd zegt dat hij erg Europees is, heeft wel een moeilijk verhaal.”
De uitbreiding
Het thema van de komende EU-top. Tijdens het Brusselse Nieuwe debat zegt Michiel Hoogeveen (JA21) dat de Unie al genoeg problemen heeft. “Het lukt nu al niet om landen als Polen en Hongarije in toom te houden als het over de rechtsstaat gaat. En dan gaan we Oekraïne erbij nemen? Dat lijkt me vragen om moeilijkheden.”
Maar hoe zit het dan met het perspectief? De vraag komt van Imane Elfilali (Volt). Ze vindt dat we het land niet in de steek mogen laten. “Zodra de oorlog voorbij is, moet Oekraïne erbij.”
En natuurlijk moet Oekraïne aan de regels voldoen, voor dat standpunt van premier Rutte dat er niet gemarchandeerd mag worden om het land snel maar even lid te maken is brede steun. En ook voor een gedachte die veel in Brussel is te horen – dat het land vooruitlopend op het echte lidmaatschap alvast kan profiteren van de interne markt – is veel sympathie.
Over het bestuur van de Europese Commissie zijn de meningen verdeeld. Moet de Europese Commissie kleiner worden. “Ja”, zegt Hoogeveen. “Hoe minder Europa hoe beter. Een secretariaat dat de interne markt beschermd is genoeg.” Bij BBB denken ze daar anders over. “Ik heb zelf bij de Europese Commissie gewerkt en je werkt ook een beetje voor je land. En zonder eigen Eurocommissaris verlies je, helemaal de kleinere landen, binding met Brussel. En ik geloof er niks van dat Duitsland en Frankrijk hun Eurocommissaris opgeven, dat zeggen ze nu wel, maar als puntje bij paaltje komt zal je zien dat ze toch weer hun eigen commissaris hebben.” aldus Derk Jan Eppink (BBB).
Steun is er van Anja Haga (ChristenUnie) die vooral op klimaatgebied grensoverschrijdend wil werken. “Alleen een sterke Europese Commissie kan de oplossingen brengen die nodig zijn.”
Lees meer over het debat hier.
Echt inhoudelijk trouwens was deze week de voorstelling van De Kiesmannen. Ze zijn van plan om volgend jaar ook een voorstelling te maken over de Europese verkiezingen. Speciaal voor jongeren.
Met een band op het podium, die de zaal opwarmt, beginnen de kiesmannen (en vrouw) aan uitleg over de thema’s: migratie, klimaat en bestaanszekerheid. Gewoon standpunten op een rij en met veel interactie met de zaal. Eigenlijk een stemwijzer op het podium, maar dan met iets meer uitleg. En een kleine quiz om de kennis van de verkiezingsprogramma’s te testen. De grootste interactie is trouwens de benoeming van de grootste pechvogel van de pechgeneratie, oftewel iemand met de hoogste (bijna 80.000 euro) studieschuld. Daarna verschijnt er een qr-code in beeld om te doneren, zodat de studieschuld fors vermindert. Met vooral jongeren en een enkele boomer in de zaal lukt dat niet helemaal (iets meer dan 500 euro wordt opgehaald), maar voor de student is het een begin.
Voor wie het terug wil kijken dat kan hier.
Ook elke zondagochtend gratis de Europa nieuwsbrief vol geopolitieke analyses van onze hoofdredacteur Bert van Slooten (cartoon), hardnekkige geruchten en heel veel Europees nieuws gratis in je mail? Abonneer je hier