‘Nederland weer op 1’. Het is de titel van het verkiezingsprogramma van de PVV voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Het is 45 pagina’s langer dan het programma in 2016. Toen was het programma een A4’tje. En milder dan het programma van de vorige verkiezingen. Vooral de islam wordt minder hard aangepakt. Toch blijft het een traditioneel PVV-programma, ook als het om de EU gaat. Brusselse Nieuwe neemt het onder de loep.
Referendum
Het kan ook niet anders. De PVV wil een referendum over het Nederlandse EU-lidmaatschap. De partij van Geert Wilders wil dat Nederland weer baas wordt over eigen geld, eigen grenzen en eigen regels. Dat is onmogelijk binnen de EU, vindt de partij.
Veel wetten die invloed hebben op Nederlandse burgers komen immers van de EU en op het gebied van handel mag de EU zelfs zonder nationale inspraak beslissingen nemen. Nederland moet de EU dus verlaten, vindt de partij.
Betaler
Tot die tijd moeten er stappen gezet worden om de macht terug te nemen. Zo wil Wilders dat de EU-afdracht, het geld dat Nederland aan de EU besteedt, fors naar omlaag gaat. Daarnaast moet Nederland netto-ontvanger worden in plaats van nettobetaler.
‘Nettobetaler’ is een veelgebruikte term in discussies over de zin en onzin van de EU. Europese landen dragen bij aan de EU-begroting, maar krijgen ook subsidies. Sommige landen krijgen meer terug dan ze bijdragen, terwijl dat bij andere EU-landen andersom is. Nederland is al langere tijd een nettobetaler. Ons land krijgt dus minder geld terug dan dat het uitgeeft aan de EU.
Bevoegdheden teruggeven
Ook wil de PVV dat er geen extra bevoegdheden worden overgedragen aan de Europese Unie. In de loop van de tijd heeft de EU zeggenschap gekregen over meerdere zaken. Zo is onderwijs en gezondheidszorg van origine een pure nationale aangelegenheid.
Maar sinds de coronacrisis ligt een deel van de bevoegdheden bij de Europese Unie. De EU moet die bevoegdheden weer teruggeven aan de lidstaten. Om welke bevoegdheden dat precies gaat, maakt de PVV niet duidelijk.
Wat nog?
Uitbreiding van de EU ziet de partij ook niet zitten. De PVV wil dus geen ruimte maken voor landen op de Balkan of voor Oekraïne. Over deze uitbreiding wordt de laatste tijd veel gesproken. EU-leiders zijn bang dat deze landen in de invloedssfeer van Rusland of China terechtkomen, als de EU hen geen toekomstperspectief biedt.
Daarnaast moeten EU-landen gewoon weer op alle gebieden hun vetorecht kunnen gebruiken. Ook wil de PVV een einde aan het verhuiscircus tussen Brussel en Straatsburg. Een standpunt dat haast alle Nederlandse partijen delen. Tot slot wil de PVV geen EU-vlaggen op overheidsgebouwen en in de Staten-Generaal.