Europees Parlement wil 1 miljard voor lidstaten die samen munitie kopen

Geen 500 miljoen, maar 1 miljard moet beschikbaar komen voor Europese lidstaten om wapens en munitie te kopen. Dat vindt het Europees Parlement.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het Europees Parlement staat positief tegenover de plannen van de Europese Commissie om het gezamenlijk inkopen van militair materiaal makkelijker te maken. Het Parlement doet er zelfs een schepje bovenop en wil het Europese budget daarvoor verdubbelen van 500 miljoen naar 1 miljard.

Munitietekorten

Sinds Rusland Oekraïne binnenviel, doneren landen in het Westen wapens en munitie aan Oekraïne. De donaties hebben het land geholpen de Russische inval in ieder geval te stoppen. Oekraïne zegt echter geen vrede te willen, zolang Russische militairen zich nog op Oekraïens grondgebied bevinden. Dat betekent dat er een Oekraïens offensief nodig is en daar heb je veel moderne wapens en munitie voor nodig.

Luchtafweergeschut, antitankwapens, lichte voertuigen en ook tanks zijn inmiddels door Europese lidstaten naar Oekraïne gestuurd. Ook grote aantallen artilleriemunitie zijn uit de Europese opslagen gehaald en worden op het moment verschoten in Oekraïne. Het helpt, maar de voorraden beginnen langzaam op te raken.

De Europese Commissie wil ervoor zorgen dat voorraden op peil blijven door het voor lidstaten makkelijker te maken samen wapens en munitie in te kopen. In grotere aantallen spullen bestellen betekent vaak dat extra kosten vermeden worden. Zo wordt het volgens de Commissie goedkoper en kan Oekraïne beter worden geholpen.

Het voorstel

Volgens het voorstel kunnen lidstaten aanspraak maken op Europees geld als ze hun bestellingen in groepen van minimaal drie landen plaatsen. De Commissie wil daar 500 miljoen euro voor beschikbaar stellen. Volgens het Europees Parlement is dat echter niet genoeg. Zij willen dat het budget verhoogd wordt tot 1 miljard.

Ook wil het Parlement landen aanmoedigen meer voor Oekraïne en buurland Moldavië aan te schaffen door welwillende landen ander maximum vergoedingsbedragen te geven. Zo zou het kunnen zijn dat landen als Litouwen meer geld uit de Europese pot kunnen krijgen dan Nederland. Naast wapens en munitie mag de pot volgens Europarlementariërs ook gebruikt worden voor medisch materiaal.

Regeringsleiders

Ook bij regeringsleiders staat de levering en gezamenlijke inkoop van munitie hoog op de agenda. Ondanks het feit dat er wel al extra munitie aan Oekraïne geleverd wordt, zijn ze het nog niet eens over hoe ze hun eigen voorraden weer op peil moeten krijgen.

Nederland pleit ervoor om de deal zo snel mogelijk rond te hebben. Het maakt het kabinet niet uit of de munitie uit Europa of daarbuiten komt. Frankrijk zou dwarsliggen en vooral gebruik willen maken van de Europese defensie-industrie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie