We zijn zuiniger met ons gas
08:30 uur – Sutton, Verenigd Koninkrijk. Volgens ICIS – een bedrijf dat de prijzen en het verbruik van grondstoffen wereldwijd in de gaten houdt – hebben de EU-lidstaten samen het verbruik van gas in november met een kwart verminderd ten opzichte van het vijfjarige gemiddelde in de EU. Dat meldt Financial Times. De EU is daarmee goed op weg om haar afhankelijkheid van Russisch gas en olie te verminderen.
In Duitsland en Italië, normaal gesproken de twee grootste verbruikers, is het gasverbruik met iets meer dan twintig procent gedaald. In Nederland ging het gasverbruik zelfs met een derde omlaag. Alhoewel het koudere weer leidt tot een stijging van de vraag naar gas, lijkt het erop dat men andere manieren heeft gevonden om zich warm te houden.
In België geen cent te makken?
08:00 uur – Brussel, België. Er is een enorm tekort aan euromuntjes van 5, 10 en 20 cent bij onze zuiderburen. Volgens RTL Nieuws hebben Belgische burgers te veel van die muntjes in een spaarvarken zitten, waardoor er te weinig actief in omloop zijn. Ondernemers kunnen hun klanten daardoor nauwelijks gepast terugbetalen wanneer zij met contant geld betalen. Het Belgische bedrijfsleven en Febelfin, een belangenvereniging van de financiële sector, roepen Belgen nu op om contant te betalen. Als het even kan gepast en het liefst met muntjes van 5, 10 en 20 cent.
In Nederland is er juist een overschot aan zulke euromuntjes, maar volgens RTL kunnen we die niet aan België geven. Op 1 januari 2023 krijgt de eurozone namelijk een nieuw lid: Kroatië. In dat land moeten de kassa’s gevuld worden met euro’s, want op dit moment zitten daar nog kuna’s in. Omdat Nederland een overschot aan euromunten heeft, verkocht De Nederlandsche Bank een groot aantal daarvan begin november aan Kroatië.
Oliesancties tegen Rusland vanaf vandaag van kracht
07:45 uur – Brussel, België. Vandaag is het dan zover, er mag geen Russische olie meer naar de EU geïmporteerd worden en voor de verscheping van die olie naar de rest van de wereld gaan onder meer de EU en de G7, een groep van zeven landen met rijke industrieën, niet meer dan 60 dollar per vat olie betalen. Dat schrijft het AD. In Brussel stond de complete ban op Russische olie al enige tijd vast, maar over het prijsplafond op de verscheping naar de rest van de wereld zijn de EU-lidstaten het pas afgelopen vrijdag eens geworden.
De oliesancties moeten de Russische president Poetin hard in de portemonnee raken en ervoor zorgen dat zijn oorlogsmachine tegen Oekraïne plat komt te liggen. Maar volgens de Oekraïense president Zelenski is het vastgestelde prijsplafond niet serieus genoeg en zal het er niet voor zorgen dat Poetin de oorlog gaat stoppen. Rusland zelf gaat niet meewerken aan de maatregel, zei Poetin gisteren.
Opnieuw dreigementen aan Twitter-eigenaar Elon Musk
07:35 uur – Brussel, België. Eurocommissaris van de Interne Markt Thierry Breton heeft de Amerikaanse eigenaar van het sociale mediaplatform Twitter, Elon Musk, opnieuw gewaarschuwd dat zijn bedrijf flinke boetes krijgt of zelfs uit Europa verdwijnt als Musk zich niet aan de Europese regels voor digitale markten en diensten gaat houden. Daarover schrijft NU.nl. Volgens de EU is het zorgwekkend dat Musk volledige vrijheid van meningsuiting wil toestaan op zijn platform, want propaganda, haatzaaien en intimidatie zouden daardoor vrij spel krijgen.
De Franse president Emmanuel Macron heeft Musk vorige week, toen hij op bezoek was bij de Amerikaanse president Joe Biden in Washington, ook nog maar eens op het hart gedrukt zich aan de Europese regels te houden. Volgens Macron had hij een “eerlijk en duidelijk” gesprek met Musk. Volgens NU.nl zou Eurocommissaris Breton de indruk hebben gewekt dat Musk voor de kerst ook nog in Brussel langskomt.
EU broedt op nieuwe economieplannen
07:15 uur – Brugge, België. De EU krabt zich achter de oren, want hoe kan Brussel ervoor zorgen dat het Amerikaanse stimuleringsplan voor de groene economie de Europese economie niet ondermijnt? De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen liet weten dat de EU haar eigen regels wil gaan aanpassen en de VS erop gaat aandringen “marktverstorende elementen” te beperken. Dat meldt de NOS.
Onlangs kwam de Amerikaanse president Joe Biden met nieuwe plannen om onder meer bedrijven die hernieuwbare energie produceren, subsidies te gaan geven. De EU was bang dat Europese bedrijven naar de VS zouden vertrekken om daar hun slag uit te slaan, wat ernstige gevolgen zou hebben voor de Europese economie. De EU en de VS willen beide hun eigen economie beschermen, maar willen tegelijkertijd de eenheid bewaren in hun reactie op de Russische oorlog in Oekraïne door een handelsoorlog te vermijden.