(Foto: Pé Verhoeven)
Europa door de ogen van Ernaux
08:40 uur – Stockholm, Zweden. De Nobelprijs voor Literatuur ging gisteren naar de Franse schrijfster Annie Ernaux. De ochtendkranten publiceren vandaag een uitgebreid profiel over Ernaux, die in 2008 internationaal doorbrak met haar roman De jaren, een boek waarin ze het leven van alledag in Europa beschrijft. NRC schrijft dat het boek gaat over het leven ‘van ons allemaal’: van de transistorradio tot formica tafeltjes in de keuken, en van belangwekkende boeken tot de opkomst van anticonceptie.
De flaptekst van het boek – in de meest recente vertaling bij De Arbeiderspers – noemt De jaren een ‘collectieve autobiografie van onze tijd’. De jury van de Zweede Academie, die de Nobelprijs toekent, roemt Ernaux ‘voor de durf en de klinische scherpte waarmee zij de wortels, vervreemdingen en collectieve beperkingen van de persoonlijke herinnering onthult.’
Rutte: Gronings gas verleden tijd
08:20 uur – Praag, Tsjechië. De hoop zal er zijn geweest, donderdag in Praag. Maar landen die hoopten dat Nederland onder druk van de torenhoge gasprijzen de Groningse gasproductie verder zou opvoeren, kregen nul op het rekest. Premier Rutte vertelde – wederom – aan Euractiv dat meer gas winnen in Groningen onverantwoord is.
Wel verwacht Rutte dat er op korte termijn iets gaat gebeuren aan de prijsschommelingen op de Europese gasmarkt. Over een prijslimiet – waar Nederland tegenstander van is – sprak hij niet expliciet, maar wel over maatregelen om de gasprijs te reguleren. Vandaag staat een informele Europese top in de Tsjechische hoofdstad op het programma. Een doorbraak in de onderhandelingen over prijsregulering op de Europese gasmarkt verwacht Rutte vandaag niet, maar volgens hem komt die doorbrak er wel ‘op korte termijn’.
Berichten uit Praag
08:00 uur – Praag, Tsjechië. Politico schrijft over de eerste bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap, inclusief details en geruchten. Zo wordt duidelijk dat lang niet alle landen heil zien in nóg een internationaal overlegorgaan, naast de G7 en de G20. Reiskosten, politici en ambtenaren die zich moeten verplaatsen: het nut van deze bijeenkomst was gisteren nog niet voor iedereen evident.
Ook schrijft Politico dat er op de bijeenkomst in de Tsjechische hoofdstad sprake was van de nodige spanning tussen de Turkse president Erdoğan en zijn Griekse ambtgenoot Mitsotakis. Erdoğan gebruikte zijn spreektijd deels om de Griekse president verwijten te maken, tot onvrede van Mitsotakis. Het conflict – dat al maanden loopt – gaat over een aantal onbewoonde Griekse eilandjes in de Egeïsche Zee, waar Turkije meent recht op te hebben. Korte tijd bestond het gerucht dat Mitsotakis tijdens de spreektijd van Erdoğan was weggelopen, dat bleek uiteindelijk niet waar te zijn.
EU-missie Armenië en Azerbeidzjan
07:45 uur – Praag, Tsjechië. Er komt een speciale EU-missie op de grens tussen Armenië en Azerbeidzjan, meldt de NOS. Dat is de uitkomst van eerdere onderhandelingen tussen de regeringsleiders van beide landen, de Franse president Emmanuel Macron en voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. De missie start deze maand en duurt maximaal twee maanden. Hoeveel mensen er aan meedoen is nog onduidelijk.
Het doel van de missie is om de vrede tussen beide landen te bewaren, door te bemiddelen in het vaststellen van landsgrenzen. Armenië en Azerbeidzjan kennen inmiddels een door de Verenigde Staten bemiddelde vrede, nadat gevechten tussen de twee landen vorige maand aan honderden mensen het leven kostte. Gisteravond spraken de regeringsleiders van beide landen in Praag over de kwestie. Een eerste aanzet tot vrede, die dus de komende maanden onder begeleiding van een EU-missie verder wordt uitgewerkt.
Praagse onvrede
07:20 uur – Praag, Tsjechië. De Volkskrant was ter plekke bij de eerste bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap gisteren in de Tsjechische hoofdstad Praag. Daar merkte de krant onvrede bij de zuidelijke Europese lidstaten over de soms enorme compensatie die de noordelijke landen uitdelen om de energierekening te drukken. Duitsland komt bijvoorbeeld met een steunpakket van 200 miljard euro, waardoor het land haar burgers beter kan beschermen tegen de stijgende energieprijzen.
De oplossing volgens de zuidelijke lidstaten in kwestie: een prijslimiet voor gas. Daar wordt al weken intensief over gediscussieerd, maar het is er voorlopig niet. Want hoewel het inderdaad de gasrekening en daarmee de energieprijzen zou drukken, bestaat de vrees (onder meer bij Nederland en Duitsland) dat zo’n prijslimiet het aanbod van gas vermindert. Producenten verkopen aan de hoogste bieder; is dat niet de Europese Unie, dan gaat het schaarse gas ergens anders heen, is de redenering.