Lara Wolters (PvdA): “Maak het voor de FIFA genânt”

Europarlementariër Lara Wolters (PvdA) is druk bezig met een wetsvoorstel dat ervoor moet zorgen dat bedrijven aan strengere zorgvuldigheidseisen voldoen op het gebied van onder meer mensenrechten en duurzaamheid. Het WK voetbal dat dit jaar in november in Qatar zal plaatsvinden, laat zien waarom dat nodig is.

3 min. leestijd
Press conference on the outcome of women on boards trilogue

FIFA is de belangrijkste mondiale voetbalbond. “Voor de FIFA blijven mensenrechten gewoon een pr-ding,” zei Wolters gisteren tegen NPO Radio 1. Kortom, zolang de organisatie haar betrekkingen met de buitenwereld goed op orde heeft, is er geen nood aan de man. Ze doelt daarmee op grote schendingen van mensenrechten bij bijvoorbeeld arbeidsmigranten die worden ingezet bij de opbouw van het WK voetbal in Qatar. Wat wil Wolters met haar wetsvoorstel bereiken?

In beginsel moet het wetsvoorstel ervoor zorgen dat internationale bedrijven worden verplicht meer oog te hebben voor de mensenrechten, voor het milieu en voor het klimaat. Wolters is namens de commissie Juridische Zaken (JURI) in het Europees Parlement hoofdonderhandelaar op het dossier. Ook zeven andere commissies in het Parlement hebben een onderhandelaar aangesteld. Eerder al sprak Brusselse Nieuwe Europarlementariër Rafaela Samira (D66) ons over haar rol als onderhandelaar namens de commissie Werkgelegenheid en sociale zaken (EMPL).

Draaimolen van mensenrechtenschendingen

Om te laten zien hoe hoognodig het wetsvoorstel is, richt Wolters de schijnwerpers dus op de FIFA. Bij de voorbereidingen op het WK voetbal dit jaar gaat er namelijk van alles mis als het gaat om mensenrechten, vertelde de Europarlementariër. En als bedrijven beloven iets te veranderen, wordt daar vaak weinig van waargemaakt: “De reden dat ik deze wet ga schrijven, is dat er te weinig terecht is gekomen van alle vrijwillige standaarden en lege beloften die zijn gedaan,” zei Wolters. 

Volgens haar ligt het probleem in het geval van het WK voetbal in Qatar niet alleen bij de bouw van bijvoorbeeld stadiums, maar ook bij de bouw van hotels “die uit de grond worden gestampt, vaak met weinig oog voor de natuur” en de mensen die daar onder slechte omstandigheden werken. Verder benoemt Wolters het hele logistieke circus, waar ook de mensenrechten van chauffeurs in het geding komen. “Het is een enorme draaimolen van alles wat mis kan gaan.”

Meer aandacht, meer druk zetten

Naast ervoor zorgen dat bedrijven en organisaties mensenrechtenschendingen beter gaan voorkomen, hoopt Wolters met haar wetsvoorstel ook ervoor te zorgen dat bedrijven verplicht worden om arbeiders te compenseren wanneer zij onder slechte omstandigheden werken. Hoe ervoor kan worden gezorgd dat bedrijven, zoals de FIFA, dan ook echt hun verantwoordelijkheid gaan nemen? “Als puntje bij paaltje komt, is publieke druk het enige wat de FIFA echt kan bewegen tot de portemonnee trekken: druk van andere bonden, waardoor het zich gegeneerd gaat voelen,” zei Wolters. Met andere woorden: de buitenwereld moet gaan oproepen tot actie, waardoor de FIFA zich zo ongemakkelijk gaat voelen dat het verbetering gaat aanbrengen.

“Het is nu zaak om druk te zetten op de FIFA en volgens mij is het het beste om dat te doen om het voor hen gênant te maken, zodat er veel aandacht voor is en zodat ze moeilijk meer anders kunnen.” Wolters verwacht dat de EU-instellingen en de lidstaten tegen het einde van 2023 uitonderhandeld zijn, “maar tot dan is het nog een enorm gevecht,” laat de Europarlementariër weten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie