Waait het noodweer in Zuid-Europa ook onze kant op?

Terwijl er grote bosbranden zijn in Zuid-Europa, neemt ook in Nederland het risico op natuurbranden toe door de hoge temperaturen deze week. Hoe staat het ervoor in Nederland?

2 min. leestijd
Big forest fire and clouds of dark smoke in pine stands. Flame is starting to damage the trunk. Whole area covered by flame

Een vonk, hoge temperatuur, zuurstof en wat brandstof. Dit zijn de elementen die nodig zijn voor een natuurbrand. Nederland kende in het verleden een kleine kans op dergelijke branden door de milde winters en zomers. Maar daar lijkt nu verandering in te komen. Als gevolg van de klimaatverandering, zo wordt gesteld in de KNMI-klimaatscenario’s, zal ook het risico op extreme temperaturen vergroten. En terwijl Zuid-Europa al dagenlang wordt getroffen door bosbranden, maakt ook Nederland de borst nat.

Alarmfase geen dag te laat

Zo meldt natuurbrandrisico.nl dat de kans op het uitbreken van een natuurbrand reëel is. Dat doet de website op basis van metingen uit de ‘aangesloten veiligheidsregio’s’, gebieden waar via meetapparatuur onder meer de windsnelheid en de temperatuur wordt bijgehouden. De resultaten worden op het platform voortdurend geactualiseerd. Zo kan men steeds inschatten hoe groot de kans is op een natuurbrand.

Inmiddels heeft het platform alarmfase 2 afgekondigd voor vrijwel alle aangesloten veiligheidsregio’s in Nederland. Dat betekent dat vergunningen voor open vuur, zoals kampvuren, worden ingetrokken en dat aan burgers gevraagd wordt om extra waakzaam te zijn. Ook houdt men meer brandweerpersoneel paraat. Op die manier hebben veiligheidsregio’s, zoals bijvoorbeeld Limburg-Noord, de mogelijkheid om meer wagens naar de brandhaard te sturen.

In die regio is eerder vandaag alarm geslagen: er was een beginnende bosbrand in Mook. Inmiddels zijn verschillende brandweerkorpsen uit de regio uitgerukt om de brand te bestrijden. Door de grote droogte is het risico op verspreiding van de brand groot, maar Brandweer Nederland stelt goed voorbereid te zijn op natuurbranden deze zomer. Hans Hazebroek, adviseur brandweerzorg bij het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid, denkt daar anders over:

Europese richtlijnen

Ruim een jaar geleden, op de Internationale Dag van het Bos, kwam de Europese Commissie nog met nieuwe richtlijnen die bosbranden in de toekomst moest voorkomen. Het gaat om regels over landgebruik, bosbeheer en EU-financiering voor lidstaten om zich weerbaarder te maken tegen grote bosbranden.

Eurocommissaris Frans Timmermans stelde toen: “Mensen zetten wereldwijd al zoveel druk op bosgebieden, bosbranden komen daar nog bovenop. Nu het risico op bosbranden toeneemt door de stijgende temperaturen en de toenemende droogte, zijn een betere bescherming van de bossen, een betere preventie en een snellere reactie van cruciaal belang.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie