50 miljoen voor Nederlandse boeren

2 min. leestijd

De Europese Commissie is akkoord gegaan met staatssteun ter waarde van 50 miljoen voor de Nederlandse boeren. Het geld is bedoeld voor boeren die natuur- en diervriendelijke maatregelen hebben genomen en voor boeren die het financieel lastig hebben door de oorlog in Oekraïne.

Het geld gaat direct naar de boeren, maar per boer mag er niet meer dan 280,000 euro worden uitgegeven. Alleen boeren die in de ecoregeling in 2023 hebben gezeten, hebben recht op het geld. De ecoregeling werd in het leven geroepen om boeren tijdelijk financieel te helpen met natuur- en diervriendelijke activiteiten. In Nederland hebben uiteindelijk 35,500 duizend boeren de subsidie aangevraagd, veel meer dan de Nederlandse overheid had verwacht. Hierdoor viel het beloofde bedrag per boer een kwart lager uit. Het budget waarmee de boeren worden betaald, mag namelijk niet zomaar worden aangevuld met geld van de staat. Uiteindelijk heeft de Commissie hier toch toestemming voor gegeven waardoor boeren alsnog het beloofde geld krijgen.

“Boeren die hun bedrijf hebben verduurzaamd moeten erop kunnen vertrouwen dat zij de beloning krijgen waar ze rekening mee hielden” Zegt minsten Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). “De grote animo voor de ecoregeling heeft ook laten zien dat boeren zich echt willen inzetten voor verduurzaming.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie