“Ze wilden niet geloven dat ik Europarlementariër ben”

3 min. leestijd
Hearing of Valdis DOMBROVSKIS, Executive Vice President-designate, An Economy that Works for People – Q&A

De Nederlandse Europarlementariër Samira Rafaela wil in Europa het etnisch profileren van de Nederlandse Marechaussee aan de kaak stellen. Ook zij had er onlangs nare ervaringen bij binnenkomst in het Europees Parlement. “Ik loop nu met een ander gevoel het parlement binnen. Ik vraag me telkens af: gaat die beveiliger me wel erkennen.”

Rafaela (D66) schrijft dat ze het moeilijk vindt, maar zich toch wil uitspreken over etnisch profileren. Ze roept op om de petitie van Controle Alt Delete te tekenen: stop etnisch profileren.

@Instagram

Daarnaast wil ze ook op Europees niveau ten strijde trekken tegen etnisch profileren. Europese landen moeten met een actieplan komen om etnisch profileren te voorkomen, vindt ze. Daarnaast moeten Europarlementariërs erop toezien dat lidstaten echt iets doen om etnisch profileren tegen te gaan. Dit is hard nodig volgens Rafaela. Onlangs publiceerde het Europees bureau voor de Grondrechten nog een onderzoek over etnisch profileren in Europa. “Nederland staat niet in het juiste rijtje”, vindt ze.

Er is al een oordeel over je gevormd
zonder dat je kunt aantonen wie je bent.

Ze spreekt zich uit naar aanleiding van de uitspraak van de rechter, vorige week, over de Nederlandse marechaussee. De rechtbank oordeelde dat de marechaussee bij grenscontroles etniciteit wel degelijk mee mag laten wegen in het besluit om iemand uit de rij te halen. “De rechter baseerde z’n uitspraak op bestaande wetgeving. Dit is dus de norm” zegt ze. “We zijn het normaal gaan vinden om mensen zo te behandelen, maar dat is het niet. Uit onderzoek is gebleken dat het veel schade aanricht.”

Boos

Het maakt haar boos dat mensen van kleur nog steeds verdacht worden gemaakt. “Het is dehumaniserend als je als mens negatief wordt beoordeeld. Er is al een oordeel over je gevormd zonder dat je kunt aantonen wie je bent.”

Bij de deur van het Europees Parlement is het haar al ontelbare keren overkomen, zegt ze. “Ik heb te maken gehad met extra controles, omdat men niet wilde geloven dat ik een Europarlementariër ben. Er werd later door een medewerker verklaard dat ze extra controleren, omdat er veel diefstallen plaatsvinden. In dat licht werd ik dus bekeken door de beveiliging van het Europees Parlement. Dit doet iets met je gevoel van veiligheid.”

Effectief?

Rafaela zet ook haar vraagtekens bij de effectiviteit van etnisch profileren. “Ook bij de toeslagenaffaire zag je dat het niet effectief was. Dit heeft het vertrouwen in overheidsinstanties geen goed gedaan.” Daarom zou er volgens haar een breed Europees onderzoek moeten komen naar de impact van etnisch profileren. “Zo kunnen we aantonen dat het nadelig is voor de samenleving.” 

Op haar Mediumpagina schreef Samira Rafaela afgelopen weekend een opiniestuk over etnisch profileren.