Week van de euro: monetair beleid als kunstvorm

2 min. leestijd
EP Plenary session – Voting session

In de nieuwsbrief Week van de euro wordt u elke dinsdag bijgepraat met exclusieve artikelen van Hanna Hosman, van inflatiespook tot coronaherstelfonds, van begrotingsdebat tot nieuwe Europese schulden.

Vandaag in de Week van de euro: Europarlementariërs hebben veel kritiek op de EU-begrotingsplannen van de lidstaten en de Europese Commissie. Ze hebben het laatste woord, dus Brusselse Nieuwe zet op een rij wat ze hebben afgeschoten. En verder: ECB-bestuurders maken zich op voor een renteverhoging, monetair beleid blijkt een een kunstvorm, en de Europese Rekenkamer rekent uit hoeveel EU-agentschappen er eigenlijk zijn. Spoiler: het zijn er een stuk meer dan de site van de Europese Unie vermeldt.

Begroting

Het was geen loos debat, de plenaire behandeling van de Europese begroting vorige week. De begroting voor 2023 is door de Europese Commissie voorgesteld, de lidstaten en de volksvertegenwoordigers moeten erover onderhandelen. De laatsten hebben het laatste woord als ze er samen niet uitkomen. 

Europarlementariërs kwamen met veel kritiek op de plannen van de lidstaten en de Europese Commissie. De lidstaten moeten hun voorgestelde bezuinigingen terugdraaien, grensbewaker Frontex heeft een tik op de vingers gekregen, en de discussie over een nieuw EU-gebouw in Straatsburg loopt nog altijd door. Brusselse Nieuwe zet het voor u op een rijtje.

Abonneren op de nieuwsbrief kan hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie