Forum voor Democratie (FvD) houdt niet van supranationale organisaties, organisaties waar nationale regeringen bevoegdheden moeten afstaan. De Europese Unie is dan ook de grote boosdoener in het partijprogramma van FvD. Volgens de partij leggen ‘ongekozen ambtenaren’ in Brussel, denk aan de teams van Eurocommissarissen, Nederland steeds meer regels op. En dat moet stoppen. Brusselse Nieuwe bekijkt wat Forum voor Democratie vindt van de EU en haar beleid.
Nexit
Ten eerste moet Nederland de Europese Unie verlaten. “Als klein land worden wij voortdurend overstemd door veel grotere landen”, klaagt Forum voor Democratie. Daarbovenop concludeert de partij dat steeds meer bevoegdheden overgenomen worden door Brussel. Klimaatbeleid, landbouw, visserij en buitenlandse zaken bijvoorbeeld.
Zo had de EU voorheen altijd weinig te zeggen over buitenlandbeleid of defensie. Toch is daar langzaam verandering in gekomen, mede door de oorlog in Oekraïne. Inmiddels kopen lidstaten met EU-geld wapens en munitie.
Soevereiniteit
Zolang Nederland wel nog bij de EU zit, mag er ook geen soevereiniteit meer overgedragen worden. De Europese Unie mag van FvD dus niet meer te zeggen krijgen dan het nu al doet. Andere partijen roepen bijvoorbeeld op dat EU-landen geen gebruik meer mogen maken van het vetorecht als het gaat om besluiten over sancties.
Het afschaffen van het veto ziet FvD dus niet zitten. Een veto kan er namelijk juist voor zorgen dat de wil van een lidstaat niet overstemd wordt door een meerderheid van andere landen. Zo zou Nederland dus bepaalde EU-wetgeving kunnen blokkeren.
Een andere organisatie
FvD wil dus dat Nederland de EU verlaat. Toch is er wel een andere organisatie waar Nederland van de partij wel deel uit van mag maken. Dat is de Europese Vrijhandelsalliantie (EFTA) waar ook Zwitserland, Noorwegen en IJsland lid van zijn. Daarin zijn afspraken gemaakt om de handel tussen die landen makkelijker te laten verlopen. Daarnaast hebben ze alle drie ook overeenkomsten met de EU gesloten om handel te drijven.
Weg met de euro
Ook de euro krijgt een apart hoofdstuk in het partijprogramma van FvD. Niet alleen moet er een einde komen aan de EU, maar ook aan de euro. “Eén munt, maar verschillende economieën, landen en culturen? Dat werkt niet”, is de conclusie. De manier waarop landen met hun geld omgaan is té verschillend. Het leidt ertoe dat noordelijke EU-landen meebetalen aan de zwakke economieën in Zuid-Europa, is de redenatie. Nederland moet de euro dus vaarwel zeggen, vindt de partij, en weer een eigen munt invoeren.
Privacy verleden tijd
Net zo belangrijk vindt FvD de digitale euro. Die kan gigantische gevolgen hebben. “De overheid krijgt hiermee inzicht in alles wat we kopen en verkopen, oftewel: in bijna alles wat we doen en laten”. Het is een belangrijk punt voor tegenstanders van de digitale die het voor burgers makkelijker moet maken in de EU te betalen.
De vrees is dat Europese instanties door de digitale euro te zien krijgen waar en hoe Europese burgers hun geld spenderen. “Het is een stap verder richting een samenleving waarin controle de norm is en privacy verleden tijd zal zijn.” Nederland moet zich dus tegen de digitale euro verzetten.