Waar zit de nieuwe variant?

3 min. leestijd
Doctor with blood sample of Covid-19 Omicron B.1.1.529 Variant and general data of covid-19 Coronavirus Mutations.

De verspreiding van de nieuwe omikron-variant van het coronavirus gaat razendsnel, maar hoe snel gaat het nou echt? Een klein overzicht op basis van de nu bekende gegevens. In dertien EU-landen, waaronder Nederland komt omikron voor. Hier de laatste gegevens.

België

Bij de buren zijn tot op heden vijf gevallen bekend; afkomstig uit Egypte en Dubai. Volgens viroloog Van Ranst was het land er vroeg bij en kan de uitbraak beperkt blijven.

Oostenrijk

Ook de Oostenrijkse regering heeft tot nu toe vijf besmettingen geteld, waaronder een man uit de regio Tirol die onlangs naar Zuid-Afrika was gereisd.

Finland

In Finland zijn twee gevallen geconstateerd. Het betreft mensen die via Zweden naar Finland zijn gereisd.

Zweden

In Zweden zelf gaat het om vier gevallen, wat te herleiden is tot mensen die uit Zuid-Afrika terugkwamen.

Tsjechië

Een regionaal ziekenhuis in Liberec, in het noorden van Tsjechië, maakte zaterdag de ontdekking bekend van de omikron-variant bij een patiënt met COVID-19. De vrouw, die was ingeënt en milde symptomen had, was naar Namibië gereisd voordat ze via Zuid-Afrika en Dubai terugkeerde naar Tsjechië.

Denemarken

In Denemarken zijn ondertussen zes mensen met de nieuwe variant besmet. Deze week is in Odense een school gesloten, omdat de omikron-variant bij een leerling was ontdekt.

Frankrijk

De cijfers over Frankrijk spreken elkaar tegen. Volgens het Europese agentschap ECDC zijn er twee bevestigde gevallen, waarvan één op het eiland Réunion. Andere bronnen zeggen dat het om vier gevallen gaat; onder meer in de omgeving van Parijs en vlak bij de Duitse grens.

Duitsland

In Duitsland gaat het momenteel om tien gevallen waaronder twee mensen in Beieren. De twee reizigers kwamen aan op de luchthaven van München, nadat ze waren teruggekomen uit Zuid-Afrika.

Griekenland

Ook in Griekenland betreft het iemand die recent is teruggekeerd vanuit Zuid-Afrika. De man woont op het eiland Kreta.

Italië

In Italië gaat het hard. Aanvankelijk was er maar één besmetting; een man uit de buurt van Napels die was teruggekeerd uit Mozambique, maar ondertussen zijn er negen gevallen bekend.

Ierland

De Ieren hebben één geval, afkomstig van een reiziger die terugkeerde uit Zuid-Afrika.

Nederland

Met nu 16 bevestigde gevallen heeft Nederland een van de hoogste aantallen nieuwe omikron-besmettingen in Europa.

Portugal

Ook in Portugal een groot aantal besmettingen. De teller staat nu op veertien, dat komt grotendeels doordat spelers van de voetbalclub Belenenses SAD besmet zijn met de nieuwe variant na een reis naar Zuid-Afrika door een teamlid.

Spanje

Tot slot Spanje, waar drie omikron-gevallen zijn vastgesteld.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie