Vos: ‘‘Je mocht vroeger als Belg niet zomaar een pakje boter in Nederland kopen.’’

2 min. leestijd

Koeien in de vergaderzaal, ministers die cello spelen en een Europese grondwet die in een kip terecht komt. Hoewel het nieuwe boek van Hendrik Vos een dikke pil is, leest het makkelijk weg met deze grappige anekdotes.

‘Dit is Europa’ is een boek over het ontstaan van de Europese Unie. Europese landen moesten na de Tweede Wereldoorlog herstellen en de vrede bewaren. Een aantal landen besloot toen samen op te trekken. 

Boekpresentatie

Op luchtige wijze beschrijft Hendrik Vos hoe de eenwording van Europa toevalliger is dan gedacht. De Europese Unie zoals we die vandaag kennen was geen groots vooropgezet plan, maar een serie van ontmoetingen tussen mensen. Dat vertelde de politicoloog tijdens de boekpresentatie afgelopen dinsdag op de Nederlandse ambassade in Brussel.

Die focus op mensen – presidenten, commissarissen, diplomaten – en hun eigenaardigheden maakt ‘Dit is Europa’ een aangenaam reisverhaal.

Korrel zout

Hendrik Vos laat zien dat wij als burgers van de Europese Unie tegenwoordig zo gewend zijn aan vrije handel en vrij reizen door Europa, dat wij soms niet meer beseffen hoe het vroeger ging: ‘‘Je mocht vroeger als Belg niet zomaar een pakje boter in Nederland kopen.’’

‘Dit is Europa’ geeft vooral het inzicht dat Europeanen keer op keer dachten dat de Europese Unie op instorten stond. Door de geschiedenis te bekijken van crises die de Europese instituties hebben doorgemaakt, kun je het idee dat ‘de EU nu echt in crisis is’ met een korreltje zout nemen, geeft Vos met dit boek aan.

Wie meer van podcasts houdt, kan de verhalen van het boek ook beluisteren in Vos’ podcast Het Mirakel van Schuman.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie