Het was een feestelijke dag in Dresden. Een fonkelnieuwe chipfabriek van het Taiwanese TSMC moet de Europese chipindustrie fors gaan versterken. Brussel wil dan ook het Europese aandeel in de wereldwijde chipindustrie verdubbelen tegen 2030. Niemand minder dan Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zakte af naar de Duitse stad om de fabriek te openen.
“Hiermee bevestigen we Europa als wereldwijde innovatiegrootmacht”, vertelde Von der Leyen. “De grootste chipfabrikant ter wereld komt naar ons continent en bundelt zijn krachten met drie Europese kampioenen. De voordelen zullen ver buiten Dresden voelbaar zijn.”
Staatssteuntaboe doorbroken
Von der Leyen maakte bekend dat ze diezelfde ochtend nog toestemming had gegeven voor 5 miljard euro aan Duitse staatssteun voor het TSMC-project. Niettemin stond Europa lang streng in de wedstrijd op het vlak van staatssteun. Kleinere lidstaten zoals Nederland waren immers huiverig om in een subsidiewedloop te belanden met industriële krachtpatsers als Duitsland en Frankrijk. Maar tijdens Von der Leyens eerst termijn kwamen er steeds meer uitzonderingen op de staatssteunregels, zoals in dit geval in het kader van de Europese chipwet.
Onder Von der Leyens tweede termijn zal uitzondering regel worden. Daar nam ze bij de opening in Dresden nogmaals alle twijfel over weg. Zo kondigde ze het Europees Fonds voor Concurrentievermogen aan. “Dit fonds zal investeren in strategische technologieën,” legde ze uit. Om hoeveel geld het gaat en waar het vandaan moet komen, is nog niet duidelijk. Maar ze belooft al wel om er ruimte voor vrij te maken in de Europese begroting.
Van Green Deal naar Industrial Deal
Daarnaast richt Von der Leyen zich op de plannen voor een “Clean Industrial Deal” die binnen de eerste 100 dagen van het nieuwe mandaat van de Europese Commissie zal worden voorgesteld. “Een van de centrale doelen zal zijn om toegang tot goedkope schone energie en grondstoffen te garanderen”, zei ze daarover.
Daarbovenop komt er ook nog een pot met geld om mensen op te leiden en om te scholen, zodat er meer goed geschoolde werknemers voor de beroepen van de toekomst komen. “We willen dat Europese werknemers de training krijgen die ze nodig hebben voor de kwalitatieve banen die jullie hier creëren”, stelde Von der Leyen.
De Commissievoorzitter plaatste de investeringen in de context van toenemende geopolitieke spanningen en mondiale concurrentie. “We weten allemaal dat de wereldwijde race om de technologieën van morgen in volle gang is. En ik wil dat Europa echt een versnelling hoger schakelt.”