Als het aan de visserijcommissie in het Europees Parlement ligt, stijgt het Europees visserijbudget met tien procent. De in totaal 99.3 miljoen euro die dan aan het budget voor de visserij wordt toegevoegd, is in de eerste plaats bestemd om de hoge dieselkosten te compenseren. De Nederlandse Vissersbond juicht het voorstel van de visserijcommissie toe. Maar het is nog niet zover, zeker niet in de Nederlandse situatie.
Dirk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond vindt het hoog tijd dat er extra geld voor de visserij komt. “De prijs van gasolie is zo hoog, dat er echt wat moet gebeuren. In de eerste helft van dit jaar heeft de helft van alle schepen stilgelegen. Omdat het gewoon te duur is. Nu gaat het wel iets beter, maar het is iedere week de vraag of je genoeg vis vangt om de olieboer te betalen.”
Ook volgens Bert-Jan Ruissen, Europarlementariër namens de SGP en indiener van het voorstel in de visserijcommissie, is een verhoging van het budget hard nodig. In principe om de stijgende brandstofkosten, maar de visserijbranche kan om meerdere redenen extra geld gebruiken. “Het extra geld kan voor meerdere doeleinden worden ingezet”, zegt hij. “Natuurlijk voor de compensatie van dieselkosten, maar ook voor bijvoorbeeld innovatie. Dat is uiteindelijk aan de lidstaten zelf, zij moeten het geld uitkeren.”
Staatssteun
In het geval van Nederland is dat geen zelfsprekendheid. Tegenwoordig bestaat de mogelijkheid om vissers staatssteun te geven, maar de Nederlandse overheid doet dat niet. Reden: het kabinet compenseert een sector die te maken heeft met hoge brandstofprijzen door de oorlog in Oekraïne niet. Tot onvrede van Van Tuinen: “Het zijn middelen die vanuit Brussel beschikbaar worden gesteld; laten we die dan alsjeblieft ook gebruiken”, zegt hij. “En het zorgt ook voor ongelijkheid: als een andere overheid wel besluit het Europese geld uit te keren, dan krijg je een ongelijk speelveld.”
Het standpunt van de Nederlandse regering en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moet dan ook veranderen, als het aan zowel de Vissersbond als Ruissen ligt. Die laatste praat regelmatig met Staghouwer: “Ik doe alles wat binnen mijn mogelijkheden ligt”, zegt Ruissen. “Dat er tot nu toe geen steun wordt verleend is pijnlijk. En tot op heden zie ik helaas geen enkele beweging bij de minister.”