Vijftien procent van de Nederlanders ziet heil in Nexit

De Europese Commissie heeft de 100e Eurobarometer gepresenteerd. Dat is een reeks opiniepeilingen die onderzoekt hoe burgers kijken naar de EU en de eigen, nationale, overheid. En daar zitten voor Nederland heel wat verrassende resultaten bij.

2 min. leestijd
Bron foto: iStock

Je zou het gezien de recente verkiezingsuitslagen misschien niet verwachten, maar de Nederlander heeft vertrouwen in de nationale politiek. Meer dan de helft vertrouwt de nationale regering, terwijl dat in de lente slechts 36 procent was. Ook heeft slechts 36 procent van de European vertrouwen in hun eigen nationale regering. In Nederland steeg het vertrouwen in de Tweede Kamer licht.

In het bijzonder zijn Nederlanders erg tevreden over de economische situatie in het eigen land (NL: 74%, EU27: 35%). Ook over de werkgelegenheidssituatie (NL: 84%, EU27: 43%) zijn we veel tevredener dan de gemiddelde Europeaan.

Positieve bijdrage migranten

85 procent van de Nederlanders denkt dat Nederland de toekomst beter aan kan binnen de Europese Unie. Iets minder dan de helft van de Nederlanders identificeert zich dan ook met de Europese vlag (49%). Dit percentage ligt lager dan gemiddeld in de Europese Unie (61%) maar is wel toegenomen sinds herfst 2018 (34%).

Als grootste voordelen van de EU zien Nederlanders: het vrije verkeer van mensen, goederen en diensten; vrede en de euro. De belangrijkste uitdagingen zijn migratie, klimaatverandering en de oorlog in Oekraïne. Nederlanders zijn dan ook in grote mate voor een gemeenschappelijk Europees asielstelsel (84%), meer dan EU-burgers gemiddeld (68%). Toch denkt bijna twee derde van de Nederlanders dat migranten een positieve bijdrage aan ons land leveren (65%).

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie