Drie records op een rij, maar niet om te vieren. De inflatie in de eurozone, de landen waar met de euro kan worden betaald, is ook in januari weer gestegen tot ongekende hoogte. Sinds de invoering van de euro in 2002 zijn de prijzen nog niet zo hard gestegen en daarbij ligt de inflatie in Nederland nog hoger dan het Europese gemiddelde. Reden voor paniek? De Europese Centrale Bank (ECB) meent van niet.
De Eurogroep aan tafel
De Europese Bank lijkt de situatie af te wachten en neemt geen drastische maatregelen. Toch komen er steeds meer kritische stemmen op die waarschuwen voor de gevolgen van de hoge inflatie. Die lijkt vooral het resultaat te zijn van de stijgende energieprijzen. Verschillende landen willen niet langer wachten op de ECB, die kan ingrijpen door rentetarieven te verhogen, en nemen het heft in eigen handen. Polen en Hongarije verlagen de prijzen en btw op producten en brandstof terwijl Nederland de energiebelasting heeft verminderd.
De eurogroep, waar de minister Kaag van Financiën met haar collega’s samenkomt, zit aan tafel met de commissie Economische Zaken van het Europees Parlement om te kijken naar de huidige stand van zaken. Inflatie vormt, evenals de verdeling van het coronaherstelfonds en de hervorming van het monetaire en fiscale beleid, een belangrijk agendapunt.