Verdeelde reacties op erkenning Palestina door Noorwegen, Spanje en Ierland

1 min. leestijd
(bron foto: iStock)

Noorwegen, Spanje en Ierland gaan de Palestijnse staat erkennen. Ze vormen daarmee een minderheid van West-Europese landen. Op dit moment wordt Palestina vooral erkend in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. In Europa zijn het, naast Zweden, Centraal- en Oost-Europese landen die tot nu toe de Palestijnse staat erkennen.

Volgens de Noorse premier Jonas Gahr Støre is de erkenning van Palestina een manier om een politieke oplossing te bieden voor het conflict. Een tweestatenoplossing waarin Israël en Palestina naast elkaar bestaan, berust op erkenning van beide staten, is de redenatie.

Vanuit Brussel klinkt commentaar. SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen vindt het een “slechte actie op een slecht moment”. Ruissen noemt het een schandalige beloning voor een terreuractie op 7 oktober, met 1.000 doden tot gevolg. “Zolang een terroristische organisatie er de dienst uitmaakt en er geen veiligheidsgaranties zijn voor Israël, kan een erkenning totaal niet aan de orde zijn.”

Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks) vindt het wel een goede beslissing van de drie EU-landen. Ze noemt het een historische stap. “Cruciaal om toe te werken naar een politieke oplossing en de Palestijnen toekomstperspectief te bieden. Nederland zou zich hier zo snel mogelijk bij moeten aansluiten.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie