Van Sparrentak wil veilige producten, ook voor vrouwen

3 min. leestijd
Woman working on a new kitchen installation and using a cordless drill

Dankzij GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak stemde de Interne Marktcommissie van het Europees Parlement donderdag in met nieuwe regels voor productveiligheid. “We hebben de General Product Safety Regulations in de Europese Unie en zijn we die wetgeving aan het updaten”, vertelt ze. “We hebben amendementen ingediend om het uiteindelijk ook eens over het gender safety gap te hebben.”

Het ‘gender safety gap’? Wordt een product aan een veiligheidstest onderworpen, dan wordt bijna uitsluitend uitgegaan van een gemiddelde witte man van 1,80 meter en 70 kilo, legt Van Sparrentak uit. En dat is een probleem, want de gemiddelde vrouw is veel kleiner en minder zwaar, en een product dat voor een man veilig te gebruiken valt, kan voor een vrouw heel onveilig zijn. Het voorstel van Van Sparrentak, dat ze indiende namens de Europese Groenen, wil van deze ongelijkheid af. De veiligheid van producten wordt in het vervolg óók op een gemiddelde vrouw getest.

Categorie

Die producten waar Van Sparrentak het over heeft, vallen niet binnen een categorie waar al regels voor gelden. Bijvoorbeeld de auto-industrie, waarbij iedere auto aan bepaalde veiligheidseisen moet voldoen. Het gaat om producten die in het Europese General Product Safety Directive zijn opgenomen. “Dan hebben we het bijvoorbeeld over gereedschap als een boormachine”, zegt Van Sparrentak. “Of mondkapjes en handschoenen aan het begin van de coronacrisis. Die hadden voor de meeste vrouwen niet de juiste maat.”

En dat was een groot probleem, maar problemen zijn er volgens Van Sparrentak ook bij een product als boormachines: “Als er een veiligheidsmechanisme in een boor zit, maar je kunt daar als vrouw niet bij omdat je handen te klein zijn, dan is dat een probleem. Met onze nieuwe regels wordt daar wel op getest. En natuurlijk zijn er ook veel producten waar het voor de veiligheid niet uitmaakt of je man of vrouw bent, maar het probleem is dat het in de testing überhaupt niet wordt overwogen.”

Witte man

Een belangrijke nuance is dat veiligheidseisen niet alleen op mannen worden gebaseerd, maar vooral op witte mannen. “Als een sensor alleen een witte hand of een wit gezicht kan zien, kan dat problematisch zijn”, vertelt Van Sparrentak. Daarmee doelt ze op camera’s die als veiligheidsmechanisme zijn ingebouwd. Bijvoorbeeld een machine die automatisch stopt als er een hand in beeld komt. “Het is van groot belang dat een hand wel herkend wordt als het over een sensor gaat die voorkomt dat een machine een vinger afsnijdt.”

Producten die niet aan de eisen voldoen mogen dus door de nieuwe regelgeving niet verkocht worden. Volgens Van Sparrentak een belangrijke stap in de richting van een betere borging van vrouwenrechten.