Nederland is bezig met het opzetten van de grootste waterstofproductie op zee. Er komt namelijk naast extra windmolens ook een waterstoffabriek op zee. Deze productie zal worden neergezet in het gebied waar op dit moment al windenergie, door middel van windmolens, wordt opgewekt. Dat gebied bevindt zich ten noorden van de Waddeneilanden. Met deze nieuwe waterstoffabriek en het windpark zal Groningen wereldwijd vooroplopen.
Minister van Klimaat en Energie Rob Jetten (D66) is erg blij met dit plan: “Het is een flinke stap bovenop de doelstelling uit het klimaatakkoord in 2030.” In het klimaatakkoord van 2030 staat dat Nederland 49 procent minder broeikasgassen mag uitstoten dan in 1990.
Waterstoffabriek
Door deze nieuwe waterstofproductie, zal er naast een windmolenpark dat energie opwekt uit wind, ook een waterstoffabriek komen die deze energie weer omzet in waterstof. Deze waterstof zal naar het land worden getransporteerd door de oude aardgasleiding. Hierdoor kan het gemakkelijker op het waterstofnetwerk worden aangesloten.
Deze waterstofproductie is goed voor ongeveer 500 megawatt, hier kunnen 500.000 huishoudens elektriciteit vandaan halen. Het doel is dat dit in 2031 gebruikt kan worden.
“De lokale overheden zijn ook erg blij met deze plannen. De provincie en gemeentes zetten namelijk vol in op een groene economie waarbij de productie van duurzame energie centraal staat”, aldus Jetten. Genoeg steun dus vanuit de provincie zelf.
Voorbereidingen
Groningen wil zo snel mogelijk beginnen met de voorbereiding en daar is minister Jetten het mee eens. “De voorbereidingen moeten snel beginnen zodat de sector duidelijkheid krijgt en zij hun investeringsplannen kunnen gaan maken.”
Proefproject
Voordat het waterstofnetwerk neergezet wordt, zal er eerst een kleiner proefproject plaatsvinden. Bij dit proefproject zal eerst een capaciteit opgezet worden van ongeveer 50-100 megawatt, waardoor ongeveer 50.000 – 100.000 huishoudens elektriciteit gebruiken.
Tijdens het proefproject gaan ze kijken waar mankementen zitten zodat die eruit gehaald kunnen worden en het project van 500 megawatt ook daadwerkelijk en efficiënt gerealiseerd kan worden. Er is nog geen voorkeurslocatie voor dit proefproject, maar die wil minister Jetten later dit jaar kiezen.