Vage definitie groene waterstof laat onderhandelingen over energiewetgeving vastlopen

De onderhandelaar namens het Europees Parlement vindt dat eerst moet duidelijk zijn wat precies als ‘groene waterstof’ beschouwd wordt. Pas dan kan verder gepraat worden over andere energiewetgeving.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De onderhandelingen tussen de Europese Commissie, de EU-ministers en het Europees Parlement over wetgeving die de hoeveelheid opgewekte groene energie moet verdubbelen, zijn stil komen te liggen. Markus Pieper, de onderhandelaar namens het Europees Parlement, zegt niet verder te kunnen omdat de Europese Commissie een belangrijke andere wet nog niet af heeft.

Die andere wet moet duidelijk maken hoeveel zon- en windenergie gebruikt moet zijn bij de productie van waterstof om het ‘groene waterstof’ te noemen. Waterstof kan grijs, blauw of groen zijn. Blauwe en grijze waterstof wordt opgewekt met fossiele brandstoffen. Groene waterstof wordt vooral opgewekt met groene energie zoals zon- en windenergie.

Maar de details moeten nog vastgelegd worden. Wordt waterstof waarbij tien procent fossiele brandstof gebruikt is en negentig procent windenergie als ‘groen’ beschouwd, of toch niet? Dat is nog altijd vaag.

Belangrijke wetgeving

“Deze wetgeving is van groot belang”, zegt Pieper. “Niet alleen voor de industrie, maar ook voor de onderhandelingen.” Door de onderhandelingen tussen de Commissie, de EU-ministers en het Parlement stil te leggen, probeert Pieper de druk op de Europese Commissie op te voeren.

De Europese Unie wil namelijk verduurzamen. Dat moet op verschillende manieren gebeuren en daar zijn verschillende wetten voor in de maak. Zo wordt er onder andere gekeken naar de transportsector, die minder afhankelijk moet worden van fossiele brandstoffen.

En daar kan groene waterstof bij helpen. Maar voor de drie Europese instellingen kunnen besluiten welke middelen de transportsector nou wel mag gebruiken, moet volgens Pieper duidelijk zijn wanneer waterstof ‘groen’ is en wanneer niet.

Europese Commissie

In 2018 zou de Europese Commissie zich al buigen over de definitie van groene waterstof. Die wetgeving is echter meerdere keren vertraagd door EU-landen, maar soms ook door de Commissie zelf. Zo zou Frankrijk gepusht hebben om ook waterstof geproduceerd met kernenergie als groen te bestempelen. En ook Duitsland heeft het proces naar zijn hand willen zetten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie