Nederlandse kunst met een Europees randje

3 min. leestijd

Te midden van het politiek geweld, de alomtegenwoordige coronapandemie, migratiecrisissen en de groene weg vooruit, heeft Brussel ook aandacht voor cultuur. En daar plukken we ook in Nederland de vruchten van.

Haags cultuurhuis met Europese bouwstenen

Het Haagse cultuurhuis Amare heeft vandaag een overeenkomst getekend met Triodos Bank en Cultuur+Ondernemen voor de bekostiging van de inrichting van het gebouw. Een primeur, want het betreft de eerste financiering in Nederland die wordt gedekt door de Garantiefaciliteit voor de culturele en creatieve sector, een initiatief van de Europese Commissie.  

De nieuwe partnerschap met het Europees investeringsfonds biedt hoop voor de toekomst en wendt de blik af van de lange periode waarin de cultuursector hard werd getroffen door de coronapandemie en daaropvolgende lockdowns. 

En voor wie nog niet zo bekend is in de Haagse culturele sferen: het gebouw biedt onderdak aan het Nederlands Dans Theater, Residentie Orkest Den Haag en het Koninklijk Conservatorium.

Music Moves Europe Awards 2022

De Nederlandse muzikant Blanks is 1 van de 15 artiesten die genomineerd is voor de Music Moves Europe Awards van 2022. De prijzen worden uitgereikt aan veelbelovende artiesten die veel betekenen voor de Europese muzieksector. 

De award is een erkenning van hun internationale succes, maar daar blijft het niet bij: de artiesten mogen optreden op Eurosonic Noorderslag in Groningen. Dit is het grootste showcasefestival in Europa, een soort springplank voor aanstormend talent. De winnaar van de publieksprijs wordt bekendgemaakt op 20 januari, nog even wachten dus.

Groene kunst

De Piet Mondriaan van vandaag zal ‘groener’ moeten zijn. Duurzame kunstwerken en maakprocessen zijn belangrijk als je meer kans op een subsidie wil maken binnen het Creative Europe Programma van 2021-2027. 

De Europese Unie wil namelijk dat alle gefinancierde activiteiten en projecten rekening houden met de Europese milieu-doelstellingen. Ook de culturele en creatieve sector kunnen daar een steentje aan bijdragen. 

Of dit gaat werken, zien we eind 2022. Dan publiceert de Europese Commissie de resultaten van een onderzoek dat de vergroening in projecten met Europese steun monitort. Overigens is groen niet de enige vereiste: aanvragen voor subsidies moeten ook rekening houden met gendergelijkheid. 

Gids voor subsidies

Om kunstenaars en organisaties uit de culturele en creatieve sector beter op weg te helpen bij het vinden van subsidies heeft de Europese Commissie een digitale gids gepubliceerd. Met het beantwoorden van een paar vragen kun je zo gemakkelijk en snel uitvogelen welke subsidies voor jou of je organisatie beschikbaar zijn in de periode 2021-2027.