Trump halveert heffingen, EU zet vergeldingsmaatregelen in de ijskast

Trump maakt een 180 graden draai en halveert tijdelijk de wederzijdse heffingen. Dit deed hij op dezelfde dag dat Europa instemde met vergeldingsmaatregelen tegen eerdere Amerikaanse sancties. Deze maatregelen worden door de EU nu op pauze gezet om te onderhandelen met de VS.

4 min. leestijd

In een onverwachte wending heeft Trump gisteravond de ‘wederzijdse heffingen’ voor tientallen landen, waaronder de EU, gehalveerd. Vorige week woensdag werd door Trump nog bestempeld als ‘bevrijdingsdag’. Toen kondigde hij wederkerige importheffingen aan, wat betekende dat de VS tarieven oplegde die volgens de Amerikaanse president gelijk waren aan die van handelspartners. Hierdoor werden tarieven van 20 procent opgelegd op alle producten uit de Europese Unie. Nu heeft Trump een pauze van 90 dagen aangekondigd, waardoor het tarief de komende tijd nog maar 10 procent bedraagt. De pauze geldt alleen voor landen die nog geen tegenmaatregelen hebben genomen.

Dit maakte Trump bekend op dezelfde dag waarop Europese lidstaten instemden met een voorstel van de Europese Commissie om vergeldingsmaatregelen op te leggen aan de Verenigde Staten. Deze heffingen zouden op 15 april officieel ingaan.

“Dat is slecht getimed”, reageerde Trump gisteren toen hem werd gevraagd naar deze tegenmaatregelen. De Amerikaanse minister van Handel, Howard Lutnick, wees er vervolgens op dat de Europese Unie de heffingen pas op een later moment zou invoeren. “Onze verwachting is dat dat nog verder wordt uitgesteld”, zei Lutnick. Trump antwoordde daarop: “Ik ben blij dat ze gewacht hebben.”

Europa pauzeert maatregelen

Lutnick’s voorspelling blijkt te kloppen. De Europese Commissie kondigde donderdagmiddag aan dat de tegenmaatregelen die woensdag werden goedgekeurd door de lidstaten, in de ijskast worden gezet. Een woordvoerder van de Commissie legt uit dat de maatregelen voor 90 dagen gepauzeerd worden, zodat de Commissie kan onderhandelen met de Verenigde Staten. Als deze onderhandelingen niet bevallen, kunnen de maatregelen alsnog geïmplementeerd worden. “We hebben van de lidstaten een mandaat gekregen om maatregelen te nemen, die kunnen we op elk moment alsnog invoeren als we dat nodig vinden.”

Deze aankondiging van de Commissie zorgt voor verbazing. De tegenmaatregelen waren namelijk een reactie op de importheffingen op aluminium en staal uit Europa, die nog steeds van kracht blijven. Ook de sancties op auto’s en auto-onderdelen uit Europa blijven onveranderd. De woordvoerder van de Commissie verdedigt het besluit door erop te wijzen dat de aankondiging van Trump ruimte biedt om te onderhandelen. “De Commissie wil daarom vooralsnog geen verdere stappen nemen,” vertelde de woordvoerder.

Opgeluchte reacties

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft opgelucht gereageerd op het besluit. “Ik verwelkom de aankondiging van president Trump om een pauze in te lassen voor wederzijdse heffingen. Het is een belangrijke stap richting het stabiliseren van de wereldeconomie.” De voorzitter van de Europese Commissie benadrukt dat ze de onderhandelingen een kans wil geven, maar dat tegenmaatregelen altijd een mogelijkheid blijven. ”Het voorbereidende werk voor verdere tegenmaatregelen gaat door, alle opties blijven op tafel liggen,” Aldus Von der Leyen.

De Nederlandse Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66) ziet de aankondiging als erkenning van Trump dat hij een vergissing heeft begaan. “Trumps manier om te zeggen: ‘Sorry mensen, ik heb een enorme fout gemaakt en ik ga proberen het goed te maken met jullie'”, reageert hij op X.

Importheffingen van woensdag

Woensdagmiddag stemden de Europese lidstaten in met importheffingen van 25 procent op een breed scala aan Amerikaanse producten, zoals sojabonen, amandelen, ijzer, vlees en tabak. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien een willekeurige lijst, maar hier zit meer achter. Deze producten worden namelijk grotendeels geproduceerd in Amerikaanse staten waar Donald Trump populair is. De EU probeert zo Trumps achterban te raken, in de hoop dat zo de druk op hem toeneemt om de handelsoorlog te beëindigen.

In totaal ging het om 22,1 miljard euro aan importheffingen, minder dan oorspronkelijk beoogd. Zo is bourbon van de lijst geschrapt op verzoek van Frankrijk, Ierland, Italië en Spanje. Ook wijn en zuivelproducten werden van de heffingslijst gehaald.

Deze maatregelen zouden op 15 april officieel ingaan. Dit is nu uitgesteld tot 14 juli.