Timmermans: “Maak het persoonlijk! Denk aan je kinderen!”

2 min. leestijd
Beautiful happy family gathered around the table, having Christmas dinner, enjoying their time together and taking a selfie

De Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans doet in het Europees Parlement een dringende oproep aan de politici van Europa: nog voor de volgende VN-klimaatconferentie wil hij dat er een besluit genomen is over de klimaatvoorstellen die hij deze zomer heeft gedaan. Alleen zo kan Europa volgens Timmermans druk houden op de rest van de wereld om ook vaart te zetten achter het reduceren van de CO2-uitstoot. 

De Fit for 55-voorstellen van de Europese Commissie moeten ervoor zorgen dat in 2030 de Europese Unie 55 procent minder CO2 produceert. Om dat voor elkaar te krijgen zijn er vergaande maatregelen nodig. Timmermans wil onder meer een importheffing op CO2 uitstoot invoeren, de productie van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor verbieden en een CO2-heffing invoeren op het gasverbruik van burgers.

De situatie is akelig

De volgende klimaattop is in november 2022 in Egyptische badplaats Sharm-el-Sheik. De deadline die Timmermans nu aan het Parlement en de lidstaten stelt, legt een grote druk op het wetgevingsproces. Op dit moment zijn zowel de lidstaten als het Parlement intern nog aan het kauwen op de voorstellen. De politieke onderhandelingen tussen de Raad van Ministers en het Parlement moeten nog beginnen. Wanneer het pakket in stemming komt is onbekend.

“Onze situatie is akelig, maar niet hopeloos”, zei Timmermans in een emotionele afsluiting van zijn toespraak die bedoeld was om de druk op te voeren: “Maak het persoonlijk! Denk aan je eigen kinderen en kleinkinderen”.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie