Tachtig miljoen voor nieuw onderkomen Nederland in Brussel  

Het ministerie voor Buitenlandse Zaken heeft een nieuw onderkomen gevonden voor de Permanente Vertegenwoordiging en ambassade in Brussel. Prijskaartje: bijna 80 miljoen euro.

3 min. leestijd

Het is de thuishaven voor diegenen die de Nederlandse belangen in de Europese Unie verdedigen: de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie en de ambassade in Brussel. Een team van ruim 200 mensen van bijna alle ministeries, voorzien van een stem door ambassadeurs Pieter Jan Kleiweg de Zwaan en Robert de Groot en verenigd in één gebouw aan het Schumanplein. Maar dat gaat veranderen: het huurcontract van het kantoorpand in het hart van de Europese Unie loopt af tegen 2024 en kan niet verlengd worden. Dus: het is tijd voor een nieuw stulpje. 

Eenmaal, andermaal… verkocht!

Uit een brief van minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra aan de Tweede Kamer blijkt dat er een nieuw onderkomen is gevonden voor de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie en de Nederlandse ambassade in Brussel. Er zal niet langer worden gehuurd. Men kocht een kantoorpand aan de Trierstraat – een beetje minder centraal gelegen, maar nog altijd in de nabijheid van de EU-instellingen. 

Hoewel de Tweede Kamer op voorhand is ingelicht over de aankoop, werd hier niet openlijk over gecommuniceerd: “Vanwege de informatiegevoeligheid in het aankoopproces kon het ministerie geen openbare en formele autorisatie van beide Kamers der Staten-Generaal aanvragen voorafgaand aan de onderhandelingen en de formalisatie van de koop”, aldus Hoekstra. 

Prijskaartje? 78,25 miljoen euro. Het ministerie van Buitenlandse Zaken startte eind 2021 de onderhandelingen met de eigenaar van het pand. Op 10 mei werd de definitieve koopovereenkomst getekend. Het budget voor het pand is momenteel nog niet beschikbaar, maar zal tegen 2024 in orde zijn door verkoopopbrengsten van het ministerie wereldwijd.

Op maat en groen

De Permanente Vertegenwoordiging en ambassade zijn momenteel gehuisvest in een huurpand waarvan de verhuurder het contract niet langer wenst te verlengen; reden voor het ministerie van Buitenlandse Zaken om een nieuw (gedeeld) onderkomen te vinden voor beide posten. Volgens het ministerie is het pand in de Trierstraat een goede keuze omdat het nog onder constructie is en daardoor volledig naar de behoeften van de Permanente Vertegenwoordiging en ambassade ingericht kan worden. Zo zullen er ook werkplekken ingericht worden voor ondersteunende diensten, afkomstig van de Permanente Vertegenwoordiging bij de NAVO en het Consulaat-Generaal in Antwerpen. 

Bovendien gaat het om een duurzaam pand dat in 2024, rond de tijd van de verhuizing, klimaatneutraal wordt opgeleverd. Hoekstra benadrukt dat de aankoop dan ook goed past in ‘Mission Sustainable’, het verduurzamingsprogramma van het ministerie waarmee de organisatie zelf een steentje wil bijdragen aan de groene doelstellingen van de overheid. Kortom: doen wat je verkondigt (practice what you preach).  

Binnenzijde huidig verblijf Permanente Vertegenwoordiging en ambassade in Brussel tijdens Koningsdag 2022

Nederlandse voetafdruk in Brussel

Naast de groene ambities is het vooral een verzilvering van de Nederlandse aanwezigheid in Brussel. Met de aankoop zet het ministerie in op een langetermijnverblijf in het bestuurlijk centrum van de Europese Unie, stelt Hoekstra. “Het gebouw zal een uithangbord zijn van de Nederlandse ambities ten aanzien van duurzaamheid en innovatie. Het is een materialisatie van de Nederlandse ambitie om aanwezig te zijn en ook op de lange termijn in het machtscentrum van de EU te blijven, als actieve lidstaat en een van de zes oprichters van de Europese Unie.”

 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie