Thijs Reuten (PvdA): ‘Stop met treuzelen, toekomst Oekraïne in gevaar’ 

Noord-Korea heeft zich in de oorlog met Oekraïne gemengd. En Donald Trump zou zomaar de Amerikaanse verkiezingen kunnen winnen. Maar een ferme Europese reactie blijft uit. Dit betekent weinig goeds voor de toekomst van Oekraïne.

4 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

In zijn kersverse rol als secretaris-generaal van de NAVO komt Rutte meteen voor een grote uitdaging te staan. Noord-Korea levert nu militairen aan Rusland om te vechten in de oorlog met Oekraïne. Hij beschrijft dit, net als onze minister van Buitenlandse Zaken, als een “serieuze escalatie”.

De inmenging van Noord-Korea in de oorlog zet een groot vraagteken achter de toekomst van Oekraïne, en dat baart Europa veel zorgen. De potentiële winst van Donald Trump bij de Amerikaanse verkiezingen is daarbij nog een reden om met de handen in het haar te zitten. Een Oekraïense overwinning van de oorlog wordt door velen namelijk als cruciaal voor de Europese veiligheid gezien, en deze twee factoren brengen dat toekomstperspectief in gevaar.

Noodzaak

Volgens PvdA-Europarlementariër Thijs Reuten is er in Europa een “totaal gebrek aan urgentie” als het gaat om steun voor Oekraïne. “Terwijl Europa en de VS maar blijven treuzelen met het opheffen van beperkingen op het gebruik van wapens die we aan Oekraïne hebben geleverd, haalt Poetin er Noord-Koreanen bij en gaat hij onverdroten door met het opzettelijk aanvallen van burgerdoelen en andere oorlogsmisdaden.”

Thijs Reuten zal er binnen de EU dan ook op blijven hameren meer steun aan Oekraïne te geven. “In de buitenlandcommissie in het Europees Parlement en in het Europees Parlement als geheel is daar een grote meerderheid voor”, merkt hij op. 

Ook ziet hij kansen in een intensievere samenwerking tussen Zuid-Korea en de Europese landen. Zuid-Korea heeft een heel geavanceerde wapensector, en een groter leger met meer vuurkracht en wapenuitrusting dan wij in Europa. Samenwerking op gebied van inlichtingen en mogelijke aankoop van munitie voor Oekraïne, vindt Reuten dan ook een goed idee.

Zuid-Korea

Zuid-Korea voelt zich namelijk bedreigd nu haar noordelijke buur militaire ervaring opdoet door mee te vechten met de Russen. Sinds de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un aan het begin van dit jaar uitsprak dat hij “het recht had om Zuid-Korea te allen tijde aan te vallen en te vernietigen”, zijn de spanningen tussen de twee delen van het schiereiland toegenomen. Noord-Korea is steeds actiever in de grensregio met haar zuiderburen. 

Het resultaat: Zuid-Korea schaart zich achter Oekraïne. Zo overwegen ze direct wapens te sturen naar Oekraïne, en hebben de twee landen een deal gesloten. Het doel daarvan is intensiever met elkaar samenwerken, voornamelijk op het gebied van informatie-uitwisseling. Bovendien wil Zuid-Korea een team naar Oekraïne sturen om de Noord-Koreaanse troepen in de gaten te houden.

Een nieuwe Trump-termijn?

Europa moet snel met een stevige reactie komen, stelt hoogleraar Koreastudies Remco Breuker in een interview met Follow the Money. “Voordat Trump als president aantreedt, als hij wordt verkozen, moeten we het hebben geregeld”, zegt hij. “Dan hebben we tijd tot januari, niet lang dus.” Dat betekent dat we meer moeten doen dan alleen maar roepen dat het een ‘serieuze escalatie’ is, zegt hij erbij, “dat weten we allemaal. Het is van levensbelang om heel hard en stevig te reageren.”

Ook Amerikadeskundige Willem Post waarschuwt voor een nieuwe Trump-regeringsperiode. Hij vreest een scenario waarin Trump Oekraïens lidmaatschap van de NAVO weigert, en ook veel grondgebied weggeeft aan Rusland onder het mom van een wapenstilstand. “Poetins honger zal dan even gestild zijn, maar na verloop van tijd kan hij zijn hand weer gaan uitstrekken, bijvoorbeeld naar de Baltische staten. Hier speelt natuurlijk een groot Europees belang,” zegt hij. Hij roept Nederland en de mede-lidstaten dan ook op om zoveel mogelijk eenheid te vertonen en een sterk front te vormen tegen Russische agressie.