Terugblikken en vooruitkijken in de Europese Eindejaarsshow

2 min. leestijd

Voor de mensen die klagen dat er nooit stevig debat over Europese politiek is: komt daar 13 december verandering in. Het is dan tijd voor de Europese Eindejaarsshow van het Haagsch College en Studio Europa Maastricht.

Ook al loopt het anders dan anders en hadden de organisatoren liever een volle zaal gehad in plaats van een livestream, het is toch een mooie kans om eindelijk eens Europese politiek op prime time onder de aandacht te brengen zegt Freek Ewals, oprichter van het Haagsch College.

Historisch Europees jaar

2021 was opnieuw een historisch jaar voor Europa. Nieuwe bedreigingen en grote uitdagingen bepaalden de Brusselse agenda; het afscheid van Merkel, een nieuw klimaatakkoord, ruzie over de rechtsstaat en natuurlijk ook nog altijd corona.

In de speciale eindejaarsshow van de podcast Café Europa blikken Annette van Soest en Mathieu Segers terug op het Europese jaar en kijken ze vooruit. En dat doen ze niet alleen. Europarlementariërs Esther de Lange (CDA) en Samira Rafaela (D66) praten mee over hun Europese jaar. Daarnaast geeft journalist Stéphane Alonso een analyse vanuit Brussel, Derk Marseille praat de kijkers bij vanuit Berlijn en Eveline Bijlsma blikt vanuit Parijs alvast vooruit op een heel spannend Frans jaar.

 “Het is goede, maar zware content voor de EU-liefhebber,” zegt Ewals. En het is ook nog eens hartstikke makkelijk om te volgen, registreer je gratis hier om toegang te krijgen tot de livestream, of nog makkelijker: kijk via NPO-politiek.

Podcast miniserie ‘30 Jaar Verdrag van Maastricht’

Kan je niet wachten tot de Europese Eindejaarsshow? Dan heeft de podcast Café Europa nog wat leuks om in de tussentijd te bingen, namelijk de vierdelige miniserie ‘30 Jaar Verdrag van Maastricht: van gemeenschap naar unie’. Annette volgt Mathieu met een microfoon naar de vier plekken die een cruciale rol speelde bij de totstandkoming van het Verdrag van Maastricht.

Het is precies 30 jaar geleden dat de Europese regeringsleiders de onderhandelingen afrondden in Maastricht. Het verdrag legde onder andere de basis voor de invoering van de euro en vormde de Europese Gemeenschap om in de Europese Unie.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie