Stuur zelf de Europese droneregels

2 min. leestijd
Varna, Bulgaria – June 23 ,2015: Flying drone quadcopter Dji Phantom 2 with digital camera GoPro HERO4

Stel: het is zondagavond, je ligt nog even in de tuin van het zonnetje te genieten voordat er weer een drukke werkweek begint. Plots hoor je een enorm gezoem boven je alsof er een zwerm levensgrote bijen rond je huis cirkelt. Je kijkt omhoog en ziet de oorzaak: meerdere drones zoeven over je tuin richting de buren. Daar is een buurtfeest aan de gang waar werd besloten om eten te bestellen bij verschillende restaurants die tegenwoordig per drone bezorgen.

Binnen 10 jaar is dit een mogelijk waargebeurd verhaal. De Europese Commissie wil zich voorbereiden op dit soort scenario’s door een nieuwe dronestrategie te ontwikkelen. Voordat ze dit doen willen ze eerst peilen wat de mening is van de Europeanen.

Vooral de mening van lokale en regionale overheden, maar ook consumentenorganisaties en burgers wil de commissie graag horen. Ook meepraten? De openbare vragenlijst is terug te vinden op de volgende website. Vervolgens zal de Commissie eind 2022 een voorstel publiceren op basis van deze resultaten.

Waarom zijn er nieuwe regels nodig?

Het gebruik van drones zal de komende jaren in een stroomversnelling raken, verwacht de Europese Commissie. Daarnaast zullen de onbemande vliegtuigjes door meer gebruik ook problemen veroorzaken in zaken als veiligheid, privacy, milieu en beveiliging. Zulke problemen wil de Europese Commissie voor zijn.

Ongewenst gebruik

De Nederlandse Vereniging van Gemeenten zette al enkele vormen van ongewenst gebruik op een rijtje. Met drones kunnen bijvoorbeeld illegale goederen gesmokkeld worden. Ook zijn er meerdere manieren om ze in te zetten voor spionage.

De grootste zorg van piloten van traumahelikopters en verkeersvliegtuigen is dat een botsing met een drone zou kunnen leiden tot dusdanige schade dat een crash onafwendbaar wordt. De grootste kans op een aanvaring bestaat op het moment dat drones dichtbij ander luchtverkeer komen. 

Drones kunnen ook de openbare orde verstoren door boven mensenmenigten te vliegen. Er zijn gevallen bekend waarbij drones werden ingezet om politieke boodschappen te tonen boven drukbezochte stadions.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie