Stilte in Kiev over toetredingstermijn Oekraïne

De Europese delegatie zegt nog niets over wanneer ze verwachten dat Oekraïne daadwerkelijk lid kan worden van de EU. Wel wordt er vol lof gesproken over de hervormingen die al doorgevoerd zijn.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Brussel blijft stil over de snelheid waarop Oekraïne lid zou kunnen worden van de EU. Tijdens een persconferentie in Kiev spraken EU-kopstukken Charles Michel en Ursula von der Leyen over toetreding, maar noemden ze geen tijdsspanne waarin dit zou kunnen gebeuren.

De regering in Kiev dringt al sinds het begin van de oorlog aan op een snel lidmaatschap. Het land kreeg ongebruikelijk snel de status van kandidaat-lidstaat. Zelensky sprak onlangs de hoop uit dat hij zijn land binnen twee jaar lid wil zien worden van de EU.

Op de rem

Dat gaat niet gebeuren als het aan een aantal Europese leiders ligt. Samen met andere lidstaten drukte Nederland bij het opstellen van een gezamenlijke verklaring nog op de rem. De landen willen niet de indruk wekken dat Oekraïne een uitzonderingspositie heeft. Premier Rutte heeft eerder al gezegd dat er geen ‘sneltreinprocedure’ bestaat.

De landen erkennen wel de vooruitgang die Oekraïne geboekt heeft. Ook Michel en Von der Leyen benadrukten dat tijdens de persconferentie. “Oekraïne is een inspiratiebron voor Europa”, aldus Von der Leyen. “Jullie toewijding is indrukwekkend.” Ze duidt daarmee op de hervormingen die het land de afgelopen tijd heeft doorgevoerd. Die zijn volgens haar des te indrukwekkender omdat ze midden in een oorlog plaatsvinden.

Het belegerde land maakt vooral vaart in de aanpak van corruptie. Afgelopen week hebben de Oekraïense veiligheidsdiensten meerdere invallen gedaan. Daarbij zijn auto’s, luxe horloges en stapels cash in beslag genomen.

Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA) wil dat Oekraïne lid wordt zodra het land er klaar voor is, “en geen dag later. De EU en Oekraïne hebben duidelijke afspraken gemaakt over de start van toetredingsgesprekken en het vorm geven aan concrete economische integratie. De Oekraïense regering maakt overuren om die afspraken te halen, corruptie uit te bannen en de rechtsstaat te versterken.”

Criteria

Om lid te worden van de EU moet een land aan verschillende criteria voldoen. Zo moet het land stabiele instellingen hebben die de democratie, de rechtsstaat en mensenrechten respecteren. Ook moet het land een markteconomie hebben en in staat zijn om EU-wetgeving in uit te voeren.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie