Staatssteun voor waterstofinvesteringen goedgekeurd

De Europese Commissie heeft een voorstel van onder meer Nederland goedgekeurd om middels staatssteun in de waterstofeconomie te investeren.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Samen met twaalf andere lidstaten, wilde Nederland het al een tijdje. En nu is het eindelijk goedgekeurd: de Europese Commissie heeft besloten dat er overheidssteun gebruikt mag worden bij het opzetten van waterstofinfrastructuur. Het gaat om een maximum van 5,2 miljard euro dat uitgegeven mag worden aan onderzoek, innovatie, de opbouw van de eerste industrie en de aanleg van infrastructuur voor waterstof.

Het project genaamd ‘IPCEI Hy2Use’ is een gezamenlijk initiatief van dertien Europese lidstaten, waaronder naast Nederland ook België, Frankrijk, Italië, Spanje en Zweden. Die lidstaten verstrekken het geld. Naar verwachting zal daarna nog 7 miljard euro uit particuliere investeringen richting waterstof vloeien.

Het geld gaat, naast bovengenoemde doeleinden, ook naar onderzoek voor het toepassen van waterstof in sectoren die lastig van de fossiele energie af te krijgen zijn. De Europese Commissie heeft het onder andere over staal-, glas- en cementproducenten.

Game changer

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen vindt het gebruik van waterstof met het oog op energie-onafhankelijkheid belangrijk: “Waterstof kan een game changer zijn voor Europa. Het is essentieel om onze energiebronnen te diversifiëren. Want dat zal ons helpen onze afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen.”

De Europese Commissie ziet de ontwikkeling van waterstoftechnologie als een belangrijke stap richting een klimaatneutraal continent in 2050. Dat er de nodige staatssteun naar de waterstofeconomie gaat, heeft de Europese Commissie goedgekeurd omdat het gaat om “een gemeenschappelijke Europees belang”. De investeringen zijn nodig omdat ze te risicovol zijn voor particuliere investeerders, zegt de Commissie. Ook is het binnen de Europese staatssteunregels mogelijk om ruimte te maken voor projecten die bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering. Als dit risicovolle gat eenmaal is gevuld door geld vanuit overheden, volgen de particuliere geldschieters vanzelf.

Eurocommissaris voor Mededinging Margarethe Vestager ziet de investeringen als noodzakelijk: “De waterstofwaardeketen staat in Europa nog in de kinderschoenen”, zegt ze. “Staatssteun kan een rol spelen om substantiële particuliere investeringen aan te trekken. Investeringen die anders niet zouden worden gerealiseerd.”